Corbyn presentarà una moció contra May per retardar la votació del Brexit

El gabinet de ministres analitza una possible eixida de la Unió Europea sense acord el pròxim 29 de març.

El líder de l'oposició britànica, el laborista Jeremy Corbyn, en una foto d'arxiu
El líder de l'oposició britànica, el laborista Jeremy Corbyn, en una foto d'arxiu / Andy Rain (Efe)

El líder del Partit Laborista britànic, Jeremy Corbyn, presentarà una moció de censura contra la primera ministra, Theresa May, per retardar fins al 14 de gener el pacte del Brexit. Considera que és "inacceptable" que May suspenga la votació del tractat per a l'eixida del Regne Unit de la Unió Europea, programada per a l'11 de desembre, i que ha perdut la confiança de la Cambra dels Comuns.

Aquest tipus de moció, dirigida a títol personal, no provocaria la caiguda de l'executiu i la convocatòria d'eleccions, sinó que es percep com una tàctica per a erosionar la reputació i l'autoritat de la cap del govern britànic.

May va comparéixer en la cambra per a informar sobre el passat Consell Europeu a Brussel·les, on els líders de la Unió van descartar renegociar l'acord, si bé van acceptar fer "clarificacions" sobre punts conflictius. Així mateix, va precisar que el debat es reprendrà el 7 de gener per a celebrar una votació la setmana següent.

Malgrat les pressions de diputats de tots els partits, que creuen que postergar el vot del document reduirà el temps per a analitzar alternatives si és rebutjat, May va dir que és necessari per a aconseguir més concessions de Brussel·les. També va assegurar que confia que serà possible obtindre noves "garanties" per a evitar una frontera física a l'illa d'Irlanda, un dels aspectes que més preocupa el Parlament britànic.

"Una primera ministra responsable hauria anteposat el bé del país i hauria presentat l'acord al Parlament aquesta setmana", va dir Corbyn. Per la seua banda, May va retraure al socialista que no tinga cap "alternativa" i va mantindre que ell només vol satisfer el seu interés de forçar unes eleccions generals per a arribar al poder.

Diversos diputats conservadors, sobretot del bàndol proeuropeu, van insistir a votar com més prompte millor i van recordar que el retard està perjudicant les empreses.

Una possible eixida sense acord

La primera ministra va avançar, a més, que en la reunió del gabinet de ministres que se celebrarà aquest dimarts s'analitzaran els preparatius per a una possible eixida de la Unió sense acord el pròxim 29 de març. Així mateix, es preveu que el ministre d'Economia, Philip Hammond, especifique com distribuirà el pressupost amb aquesta finalitat.

La líder tory va descartar prorrogar les negociacions per a millorar el pacte i va dir als parlamentaris que no haurien d'advocar per un segon referèndum, després del què va donar la victòria al Brexit en 2016, en jutjar que "infringiria" la confiança del poble en la democràcia.

"Una altra votació no ens permetria avançar més que l'anterior, i dividiria encara més al país just en el moment en què hauríem de treballar per a unir-lo", va sostindre.

També et pot interessar

stats