Continuen les mobilitzacions a Xile tot i l'acord per a una nova constitució

Desenes de milers de persones tornen a protestar als carrers del centre de Santiago.

Protestes a Santiago
Protestes a Santiago / Alberto Valdés (Efe)

L'acord entre el govern xilé i l'oposició per a una nova constitució no ha sufocat les mobilitzacions socials, que divendres han tornat a copar els carrers del centre de Santiago. Quatre setmanes després de l'esclat social que viu el país, desenes de milers de xilens han tornat a mobilitzar-se, en un ambient pacífic i festiu, amb cartells en què es podia llegir “fins que caiga el govern”.

La redacció d'una nova constitució que subsituïsca l'actual, aprovada el 1980 en plena dictadura d'Augusto Pinochet, és un dels grans reclams de la ciutadania, que des del 18 d'octubre protagonitza una mobilització sense precedents. Tanmateix, els manifestants, que han expressat en nombroses ocasions la desconfiança en la classe política, denuncien que s'haja arribat a un acord sense comptar amb la participació directa de la ciutadania. 

En aquest sentit, des del partit d'esquerres Convergència Social han assegurat que “un paper signat no és suficient per a fer callar el poble que s'ha despertat”. Per la seua part, la portaveu del govern xilé, Karla Rubilar, ha agraït que “els ciutadans mobilitzats” hagen aconseguit que els polítics hagen alçat la vista per a veure els problemes socials, però ha cridat a “eixir del carrer” i a dialogar sobre el projecte de futur del país.

Denúncies de violacions dels drets humans

L'acord per a la nova constitució tampoc ha fet oblidar les denúncies per les presumptes violacions de drets humans per part de l'Estat. l'Institut Nacional de Drets Humans ha rebut 345 querelles interposades contra agents policials o militars, de les quals cinc són per homicidi qualificat, set per homicidi frustrat i 245 corresponen a fets de tortures. L'organisme ha constatat en l'últim informe que hi ha 217 persones amb traumatismes oculars per tirs de perdigons. 

També et pot interessar

stats