Continua la confrontació entre el govern italià i la concessionària de l’autopista

Alhora, l’esquerra carrega contra Salvini per estar “de festa” la nit de l’accident.

La fotografia que va compartir Oscar Aielo en el seu perfil d'Instagram, ara eliminada
La fotografia que va compartir Oscar Aielo en el seu perfil d'Instagram, ara eliminada

El govern italià i Autostrade per l'Itàlia, la concessionària responsable del manteniment del pont que es va desplomar dimecres a Gènova i filial d’Atlantia, mantenen l'enfrontament per la responsabilitat de l’accident.

El govern, que va demanar la dimissió dels directius d’Autostrade aquest dimecres, continua amb la mateixa estratègia i dijous va assenyalar la companyia com a responsable dels fets.

El viceprimer ministre d’Itàlia i titular de Desenvolupament Econòmic, Luigi di Maio, ha reiterat, igual que va fer aquest dimecres el cap del govern, Giuseppe Conte, la intenció de l’executiu d’iniciar un procés per a revocar la concessió a Autrostrade.

“Mantic la línia del govern, no és possible morir pagant un peatge”, ha dit Di Maio.

El també vicepresident i ministre de l’Interior, Matteo Salvini, ha atacat la companyia i ha considerat que els directius haurien de tindre “un bany d’humilitat” i ajudar econòmicament les famílies de les víctimes.

“Si el govern ha mobilitzat (ajudes de) cinc milions d’euros, ells haurien de posar 500 milions sobre la taula”, ha argumentat en referència al paquet de mesures que el gabinet va aprovar aquest dijous per a fer front a les intervencions més urgents.

Les crítiques a la concessionària italiana han continuat, després que el ministre italià d’Infraestructures, Danilo Toninelli, demanara als directius d’Autostrade que presentaren la dimissió per l’accident.

Atlantia ha reaccionat a les crítiques contra la seua filial i ha carregat contra el govern per fer unes declaracions que tenen repercussions importants per als seus accionistes i bonistes.

A més, ha culpat l’executiu d’haver anunciat un procés per a la revocació de la concessió a Autostrade “en absència d’investigacions sobre les causes reals de l’incident”. Atlantia ha recordat també que, si es dona l’escenari que l’estat li retira la concessió, correspondrà per llei al titular d’aquesta llicència veure reconeguda una penalització que hauria de pagar el govern, ja que el permís té validesa fins al 2018.

Aquesta sanció, tal com ha reconegut Di Maio, podria arribar als 20.000 milions d’euros. “Els 20.000 milions de penalització es paguen quan es trenca un contracte sense cap motivació. Però ací estem parlant d’un contracte amb Autostrade que preveia una sèrie d’obligacions que al nostre parer no s’han respectat”, ha argumentat.

Di Maio –líder de l’antisistema Movimient Cinc Estreles, que governa Itàlia amb la ultradretista Lliga- ha considerat que el nombre de morts en el sinistre, que ascendeix provisionalment a 38, justifica que es retire la concessió a Autostrade sense que l’estat haja de pagar una multa.

Salvini, per la seua banda, ha lamentat en Twitter que Atlantia “parle de diners i negocis, i demane als italians més diners en cas que se li retire la concessió”.

Polèmica per la “festa” de Salvini

El dia de l’accident, dimarts 14 d’agost, Mateo Salvini va acudir a un sopar amb alguns membres de la Lliga Nord a la ciutat de Messina, per a celebrar el Ferragosto, la festivitat italiana més important de l’estiu. Unes imatges que un dels participants en el sopar, el sicilià Oscar Aiello, va publicar en el seu perfil d’Instagram (i que ja s’han eliminat) han fet saltar la polèmica sobre la preocupació que realment té el ministre de l’Interior italià.

El Partit Democràtic (PD), el partit d’esquerra italià, ha aprofitat l’ocasió per a omplir les xarxes socials de crítiques cap a l’actuació de Salvini i la seua decisió d’assistir a aquest sopar. “Les imatges de Salvini de festa en hores dramàtiques per a Gènova són una bufetada al dolor del nostre país”, ha tuitejat Matteo Orfini, president del Partit Democràtic i diputat.

També ha criticat Salvini el diputat del PD Michele Anzaldi: “Un ministre de l’Interior que en les hores crucials de Gènova prefereix divertir-se amb els seus companys de partit hauria de dimitir”.

Salvini, per la seua part, no sembla massa molest amb aquestes declaracions, i ha contestat dient que el 14 d’agost a la nit no es trobava en un sopar electoral, sinó en una cita (ja fixada amb antelació) amb “alcaldes, presidents d’associacions de voluntariat, membres de les forces de l’orde i molts ciutadans”.

“El mateix dia, a Roma, vaig estar primer al centre operatiu nacional dels bombers per a seguir els treballs de rescat a Gènova”, ha precisat en una nota el ministre italià de l’Interior.

També et pot interessar

stats