Conte renuncia a l'encàrrec de formar govern a Itàlia

El cap de l'Estat italià ha rebutjat la proposta de Savona com a ministre d'Economia, fet que ha precipitat la renúncia de Conte.

Conte abandona el Quirinal després de reunir-se amb el president italià, Sergio Mattarella
Conte abandona el Quirinal després de reunir-se amb el president italià, Sergio Mattarella / EFE-EPA-ANSA Claudio Peri

El jurista Giuseppe Conte ha renunciat a l'encàrrec de formar govern a Itàlia per les dificultats que ha trobat per a triar el seu executiu, més concretament, per la controvèrsia al voltant de la candidatura com a ministre d'Economia de l'euroescèptic Paolo Savona, de 81 anys. El cap de l'Estat italià, Sergio Mattarela, ha revelat que va rebutjar la proposta de Savona per a aquest càrrec per la seua posició contrària a l'euro, i ha anunciat "pròximes decisions" sobre aquest assumpte, que acosta el país a unes noves eleccions quan no han passat ni tres mesos de les últimes que s'hi van celebrar. 

Aquesta vesprada els líders de la formació d'ultradreta Lliga Nord (LN), Matteo Salvini, i de l'antisistema Moviment 5 Estreles (M5S), Luigi Di Maio, s'han reunit amb Mattarella. Poc després, ha arribat l'anunci de la renúncia de Conte. La Lliga ja havia afirmat els últims dies que no faria cap pas enrere respecte a la proposta de Savona com a màxim responsable de l'economia del país. 

En un míting hui mateix a Terni, un Salvini visiblement enfadat ha amenaçat de tornar a repetir les eleccions si el cap de l'Estat vetava Savona, com finalment ha passat. "Si estem en democràcia, l'únic que ens queda és tornar a donar la paraula als italians i demanar-los un mandat complet perquè puguem decidir sols", ha dit.  

També et pot interessar

stats