Conte amenaça de dimitir per les hostilitats del govern italià

El primer ministre exigeix “col·laboració lleial” a causa l’escalada de tensió amb els socis de l’executiu, el Moviment Cinc Estreles i la Lliga.

VÍDEO | Conte amenaça de dimitir per les hostilitats del govern italià

El primer ministre italià, Giuseppe Conte, ha formulat un ultimàtum a causa de l’escalada de tensió política de les últimes setmanes. Conte ha advertit que dimitirà si les dues forces que governen el país, l'antisistema Moviment Cinc Estreles (M5S) i la ultradretana Lliga, no es comporten de forma lleial. 

“Si no hi ha una clara assumpció de responsabilitats i els compromisos no són coherents, posaré el meu càrrec en mans del president de la República”, ha afirmat aquest dilluns en una roda de premsa. 

També ha dirigit un missatge directe al ministre de l'Interior, Matteo Salvini, encara que sense anomenar-lo, en dir que “col·laboració lleial” significa, per exemple, que si estan dialogant amb les institucions europees per a evitar un procediment d'infracció, els ministres italians “no poden intervindre amb provocacions i generant polèmica”. “Significa que tots els ministres es concentren en les seues matèries sense envair les àrees que no són de la seua competència”, ha continuat Conte. 

Obsessió per col·leccionar ‘m’agrada’

Des de la seu del govern a Roma, Conte ha recordat que en els últims mesos s'han celebrat a Itàlia les eleccions locals i europees, situació que ha provocat que la Lliga i el M5S hagen viscut en “campanya electoral constant”. En aquest sentit, ha fet una crida a les dues formacions perquè deixen a un costat “el clima de sobreexcitació” i l'obsessió per “col·leccionar 'm’agrada' en les xarxes socials” i es concentren a “treballar exclusivament en l'interés del país”. 

Entre els reptes que el govern ha d'afrontar, Conte ha enumerat l'aprovació d'una “reforma fiscal, que ha d'anar acompanyada d’eines de lluita contra l'evasió fiscal”, i el disseny d'un pla que fomente la contractació, especialment la dels joves, en un país en què la taxa d'atur juvenil supera el 30%. 

També et pot interessar

stats