El Constitucional alemany deixa en suspens el pla europeu d'ajudes

El veredicte afecta el procés de ratificació per part d'Alemanya del paquet pressupostari de la recuperació postpandèmia de la Unió Europea fins a 2027.

El president del Consell Europeu, Charles Michel, durant una videocoferència amb els líders europeus en una imatge d'arxiu
El president del Consell Europeu, Charles Michel, durant una videoconferència amb els líders europeus, en una imatge d'arxiu / Efe

El Tribunal Constitucional alemany ha deixat en suspens la ratificació del pla de recuperació postpandèmia de la Unió Europea, en resposta a una demanda presentada pel procediment d'urgència contra la participació alemanya en el deute comú.

La decisió del TC, comunicada hui, implica que el president del país, Frank-Walter Steinmeier, no pot subscriure la llei, prèviament aprovada tant per la cambra baixa com l'alta (Bundestag i Bundesrat) del Parlament Federal.

El veredicte afecta el procés de ratificació per part d'Alemanya del paquet pressupostari de la Unió Europea fins a 2027, que inclou els 750.000 milions d'euros destinats al fons de recuperació postpandèmia. Amb això queda congelat aquest procediment, a l'espera que el TC avalue la corresponent demanda i emeta una decisió.

Aquest paquet financer incloïa, a més d'un pressupost pluriennal comunitari, un programa de reconstrucció consistent no només en préstecs, sinó també en ajudes financeres no reemborsables. Això significa que, per primera vegada, la Unió Europea contrau deutes conjuntament, una cosa que Alemanya va rebutjar durant anys.

L'aprovació final va passar per diverses fases de fortes tensions entre els estats membres fins a aconseguir-se un consens qualificat d'històric.

També et pot interessar

stats