Conservadors i ecologistes es disputen el govern d'Eslovènia en una carrera ajustada

Des d'aquest matí la població eslovena vota els noranta diputats i diputades que formaran part del Parlament, entre 21 partits i dos representants de les minories hongaresa i italiana

El primer ministre i candidat, Janez Jansa, vota a les eleccions d'aquest diumenge
El primer ministre i candidat, Janez Jansa, vota a les eleccions d'aquest diumenge / Borut Zivulovic (Reuters)

Uns 1,7 milions d'eslovens i eslovenes trien aquest diumenge els 90 diputats i diputades del Parlament del país; 88 entre 21 partits i dos representants de les minories hongaresa i italiana.

Les enquestes preveuen uns resultats molt ajustats entre el conservador Partit Demòcrata Eslové, del primer ministre Janez Jansa, i el liberal i ecologista Moviment de la Llibertat, de l'enginyer Robert Golob.

Jansa ha complit el seu tercer mandat de primer ministre (2004-2008, 2012-2013 i 2020-2022), mentre que Golob va ser secretari d'estat d'Energia (1999-2000) i durant setze anys va ser cap de la companyia d'energia elèctrica estatal GEN-I, càrrec que va deixar l'any passat.

El president eslové, Borut Pahor, va anunciar que conferiria la composició del nou govern no necessàriament al partit que obtinga més vots sinó al que reunisca el suport d'almenys 46 diputats entre el total de noranta parlamentaris. Per tant, el pròxim primer ministre es decidirà pels partits xicotets que aconseguisquen passar el llindar electoral del 4%.

Amb açò, sembla que els ecologistes tenen més potencial de formar una coalició, amb el suport del fragmentat espectre del centreesquerra, segons les enquestes.

Les urnes han obert aquest diumenge a les 7:00 hores i tancaran a les 19:00. Els resultats complets no oficials s'esperen tard, aquesta nit, i els definitius i oficials haurien de conéixer-se, a tot tardar, el 10 de maig.

També et pot interessar

stats