Els conservadors, disposats a perdre Escòcia i Irlanda del Nord a canvi del Brexit

L'exministre Boris Johnson guanya la segona votació de les primàries per a succeir Theresa May.

Els conservadors, disposats a perdre Escòcia i Irlanda del Nord a canvi del Brexit
Els conservadors, disposats a perdre Escòcia i Irlanda del Nord a canvi del Brexit

Els militants del Partit Conservador estarien disposats a perdre Escòcia i Irlanda del Nord, a patir danys en l'economia i, fins i tot, la destrucció del propi partit a canvi de posar en marxa el Brexit. Només renunciarien a eixir de la Unió Europea si això suposa que el laborista Jeremy Corbyn siga primer ministre.

Així es desprén d’una enquesta als militants conservadors, que ha coincidit amb el procés de primàries en el partit. L’exministre Boris Johnson ha guanyat, amb 126 vots dels diputats torys, la segona votació per a succeir Theresa May.

A banda de Johnson, continuen en la carrera per a liderar el partit i ser primer ministre del Regne Unit el titular d'Afers Estrangers, Jeremy Hunt, amb 46 vots; el ministre de Medi Ambient, Michael Gove, amb 41; el responsable de Desenvolupament Internacional, Rory Stewart, amb 37; i el titular d'Interior, Sajid Javid, amb 33.

En canvi, ha quedat eliminat l'exministre del Brexit Dominic Raab, ja que calia rebre almenys el 10% dels vots.

Johnson, el favorit per a ser el pròxim cap de l'executiu, assegura que, si arriba a ocupar el càrrec, farà que el Regne Unit isca de la UE el 31 d'octubre, dia límit per a ratificar un pacte, encara que no s'hagen aprovat uns termes d'eixida.

Ara, els parlamentaris conservadors elegiran en successives votacions, dimecres i dijous d’aquesta setmana, dos finalistes, que se sotmetran a una elecció per correu entre els prop de 160.000 afiliats del Partit Conservador. El resultat d’aquest procés se sabrà a darreries de juliol.

També et pot interessar

stats