El conservador Scott Morrison és investit primer ministre d'Austràlia

Morrison s'ha imposat després d'una revolta interna al Partit Liberal que ha acabat amb la destitució de l'anterior primer ministre.

Scott Morrison ha sigut investit primer ministre d'Austràlia.
Scott Morrison ha sigut investit primer ministre d'Austràlia. / David Gray (Reuters).

Scott Morrison, que pertany al Partit Liberal, ja en el govern, ha sigut investit primer ministre d'Austràlia hui divendres 24 d'agost. El país ha viscut més d'una dècada d'intrigues en els partits que han impedit que els governants completaren els mandats. De fet, va ser aquesta mateixa setmana, quan l'anterior primer ministre, Malcolm Turnbull, anuncià la possibilitat d'avançar les eleccions al 2019, quan l'ala més conservadora del Partit Liberal inicià una revolta per a derrocar-lo

La crisi dels liberals havia esclatat dimarts passat de la mà del ministre de l'Interior Peter Dutton, que va qüestionar el lideratge de Turnbull a conseqüència de la seua proposta d'abaratir el cost de l'electricitat i reduir les emissions de gasos contaminants i també pels pobres resultats que havia aconseguit en les enquestes davant dels laboristes. Turnbull s'ha acomiadat hui amb paraules dures contra els insurgents, contra els que intenten destruir la pluralitat de la societat australiana i contra els mitjans de comunicació, que han fet campanya contra ell.

Segons ha manifestat Morrison, que havia sigut secretari del Tresor durant el mandat de Turnbull, era el moment de governar i no de fer plans per a unes properes eleccions. Així mateix, ha manifestat que la seua voluntat és impulsar la unitat del partit i també la de treballar per a mantindre la recuperació econòmica i garantir que el país estiga més unit que mai. Aquest conservador de 50 anys espera comptar amb Peter Dutton i amb altres membres de l'anterior executiu, encara que competiren contra ell pel lideratge del Partit Liberal en la ronda de votacions que dugueren a terme els parlamentaris quan li retiraren el suport a Turnbull.

El nou primer ministre es confessa contrari al matrimoni entre persones del mateix sexe, que va ser legalitzat a Austràlia l'any passat. Entre els anys 2013 i 2014 va ser ministre d'Immigració; durant el govern de Tonny Abbott, quan Austràlia interceptava els migrants indocumentats en aigües internacionals i els portava a centres de detenció a Nuru i a l'illa papú de Manus. Després va ocupar la cartera d'Afers Socials. Com a cristià devot, el tractament de fertilització in vitro pel qual va optar la seua dona per tal de concebre el primer fill del matrimoni, li va suposar un difícil dilema.

El seu nomenament ha sigut ben rebut per l'agència Moody's, que va conservar la qualificació d'AAA d'Austràlia perquè va assegurar que aquests canvis polítics no tenen implicacions per al crèdit sobirà del país. No obstant això, necessitarà mantindre l'aliança de govern entre el Partit Liberal i el Partit Nacional, perquè junts només tenen un escó més que l'oposició parlamentària.

Morrison s'ha compromés a mantindre la política de rebaixes tributàries per a ciutadans i empreses que va impulsar quan formava part de l'anterior govern, i també a actuar immediatament contra la greu sequera que assola l'est del país. Ha dit que anunciarà la composició del seu govern la setmana que ve.

També et pot interessar

stats