El Congrés dels EUA avala fer un referèndum a Puerto Rico per a definir el seu futur polític

L’illa és territori estatunidenc des del 1898 i és considerat un estat lliure associat

Imatge d'arxiu de la bandera de Puerto Rico
Imatge d'arxiu de la bandera de Puerto Rico / Ricardo Arduengo (Reuters)

La cambra baixa dels Estats Units ha aprovat aquest dijous un projecte de llei sobre l'estatus de Puerto Rico que autoritza fer el 5 de novembre del 2023 d'un referèndum vinculant a l'illa per a definir el seu futur polític.

El Congrés ha donat el vistiplau a la normativa per 233 vots a favor i 191 en contra. Després haurà de seguir el tràmit parlamentari al Senat abans de ratificar-la el president, Joe Biden.

El que encara és projecte de llei reconeix que l'estatus territorial de Puerto Rico limita el ple desenvolupament polític, econòmic i social de l'illa i que el govern federal té la responsabilitat de facilitar l'elecció i transició a un estatus polític no territorial.

Puerto Rico és territori estatunidenc des del 1898 i és considerat un estat lliure associat, amb Constitució pròpia i amb un important grau d'autonomia, encara que els Estats Units es reserven apartats com defensa, moneda, immigració i duanes, entre altres.

El plebiscit precisa les opcions d'estatus no territorial —ser un estat de ple dret dels EUA, la independència o la lliure associació— i estableix un procés i dates perquè el Departament de Justícia revise els materials informatius per als votants i el disseny de les paperetes.

"És una bona solució que permetrà als porto-riquenys decidir per si mateixos quin ha de ser el pas següent. Hem de donar-los l’oportunitat", ha apuntat a l'inici del debat a la cambra baixa el legislador demòcrata Jim McGovern, president del Comité de Regles. Abans de la votació, l'administració de Joe Biden havia donat el beneplàcit a la mesura.

"Durant massa temps, els residents de Puerto Rico, més de tres milions de ciutadans estatunidencs, s'han vist privats de l'oportunitat de determinar el seu propi futur polític i no han rebut tots els drets i beneficis de la seua ciutadania per residir en un territori estatunidenc", ha dit en un comunicat l'Oficina de Gestió i Pressupost.

També et pot interessar

stats