El congrés dels EUA aprova bloquejar el poder de Trump per a vendre armes a l'Aràbia Saudita

La resolució estén la prohibició a països com Espanya per proveir de material militar els àrabs.

Donald Trump, a la Casa Blanca
Donald Trump, a la Casa Blanca / Yuri Gripas (Efe)

El Congrés dels Estats Units (EUA) ha aprovat bloquejar el poder del president estatunidenc, Donald Trump, per a vendre armes a l'Aràbia Saudita, Espanya, el Regne Unit, Itàlia i Irlanda del Nord sense l'autorització de la Cambra Baixa, com va fer el Senat al juny.

La votació (238-190) autoritza una iniciativa legal destinada a bloquejar la venda d'armes a l'Aràbia Saudita decidida per Trump, eludint l'autoritat i el control del Congrés. Ha comptat amb  el suport de tots els demòcrates, més quatre republicans i un legislador independent. 

A pesar del suport de la cambra de representants i el Senat, és encara necessària la firma de Trump perquè la legislació entre en vigor, encara que es preveu que utilitze el seu poder presidencial de veto.

La prohibició s'estén a Espanya

Les resolucions no esmenten explícitament el motiu de la inclusió d'Espanya en la llista, encara que tots els països europeus esmentats venen armes a l'Aràbia Saudita. Entre 2015 i 2017 Espanya va vendre material militar per valor de 932,3 milions d'euros, segons dades del govern espanyol.

L'executiu de Trump va anunciar la venda d'armament per valor de 8.100 milions de dòlars a l'Aràbia Saudita, els Emirats Àrabs i Jordània el passat 24 de maig, per raons d'emergència nacional, una motivació que no requereix el vistiplau del Congrés.

Tanmateix, arran de la mort de civils al Iemen, els legisladors van aprovar una resolució que demanava suspendre el suport militar a l'Aràbia Saudita en aquest conflicte llevat d'aquell que fora expressament per a combatre directament a Al-Qaeda, una mesura que després va vetar Trump. El govern estatunidenc ha defés que la venda d'armes a aquests països envia "un missatge" a l'Iran, amb el qual els EUA ha augmentat la tensió arran de diferents incidents. 

Els congressistes també han sigut molt crítics amb les autoritats saudites per la presumpta implicació de la corona en la mort del periodista Jamal Khashoggi.

També et pot interessar