El Congrés dels Estats Units pacta finançar part del mur a la frontera amb Mèxic

Tracten d’evitar un nou bloqueig del govern, que va estar sense finançar durant 35 dies per les exigències de Donald Tump.

Una socorrista de la Creu Roja conversa amb un migrant d'Amèrica Central, aquest dilluns aPiedras Negras (Mèxic)
Una socorrista de la Creu Roja conversa amb un migrant d'Amèrica Central, aquest dilluns aPiedras Negras (Mèxic) / Miguel Sierra (Efe)

Republicans i demòcrates al Congrés dels Estats Units han anunciat aquest dilluns un principi d’acord en els pressupostos del govern, que inclou finançar part del mur a la frontera amb Mèxic. Tracten així d’evitar un nou tancament de l’administració previst per a aquest divendres, després de les exigències del president Donald Trump que van deixar sense cobrar a milers de funcionaris.

“Hem aconseguit un acord en tot el que es refereix a seguretat nacional”, ha afirmat a periodistes el senador republicà Richard Shelby, qui ha explicat que la proximitat d’un nou tancament administratiu va posar en alerta als legisladors. El pacte inclou uns 1.375 milions de dòlars per a construir vora 90 quilòmetres del mur fronterer amb Mèxic, segons ha anunciat The Washington Post, una xifra que està lluny dels 5.600 milions de dòlars que reclama el president per a uns 322 quilòmetres.

L’acord ha de comptar ara amb el vistiplau de Trump, que encara no s’ha pronunciat sobre la situació, per a evitar el tancament de l’administració aquest divendres quan s’esgoten els fons actuals. Preguntat sobre si la Casa Blanca dona suport a l’acord, Shelby s’ha limitat a respondre: “Això creiem. Això esperem”.

D’altra banda, la congressista demòcrata Nita Lowey, que ha participat en les negociacions, ha dit que la presidenta de la Cambra Baixa, Nancy Pelosi, dona suport al pacte i que esperen presentar un projecte de llei definitiu aquest dimecres. Ambdós partits feia setmanes que iniciaren les negociacions sobre seguretat fronterera i que van produir entre desembre i gener un tancament administratiu de 35 dies, el més llarg de la història als Estats Units.

Califòrnia es resisteix al mur

Malgrat la claudicació del Congrés, Trump ha trobat a Califòrnia un nou escull. El governador de l’estat, Gavin Newsom, ha anunciat que ordenarà reduir la quantitat de soldats de la Guàrdia Nacional assignats a la protecció de la frontera perquè considera que es tracta d’un “teatre polític”. Newsom respon així a un missatge del president Trump en el seu compte de Twitter en què estudia declarar una crisi humanitària per a obtindre els fons per a la construcció del mur.

Una part dels membres policials assignats a la frontera passaran a dedicar-se a la prevenció d’incendis i al control del narcotràfic. Newsom segueix així l’exemple de la governadora de Nou Mèxic, que la setmana passada també va ordenar retirar la majoria de les tropes de la frontera.

També et pot interessar