Confirmen la sentència de presó imposada a Sarkozy per corrupció

L'expresident francés evitarà la presó perquè el tribunal ha precisat que pot complir la pena en arrest domiciliari i amb un braçalet electrònic

L'expresident francés, Nicolás Sarkozy, durant la seua intervenció a la convenció nacional del PP
L'expresident francés, Nicolás Sarkozy, durant la seua intervenció a la convenció nacional del PP / Gustavo Valiente (Europa Press)

L'expresident francés Nicolas Sarkozy ha sigut condemnat en apel·lació a tres anys de presó, dos exempts de compliment, per un delicte de corrupció comés el 2014, la mateixa pena a la qual va ser sentenciat el març del 2021 en primera instància.

Sarkozy, el primer excap de l'Estat condemnat a una pena efectiva, no ingressarà a la presó perquè el tribunal ha matisat en la condemna que pot complir la pena en arrest domiciliari i amb un braçalet electrònic.

Vestit de gris, amb semblant seriós, Sarkozy, retirat de la primera línia política des del 2016, però molt influent entre els conservadors francesos, ha assistit a la lectura del veredicte en el palau de Justícia de París, que ha abandonat sense fer declaracions.

La seua advocada, Jaqueline Laffont, ha considerat la sentència "desconcertant", destinada a donar "lliçons morals, però no de dret", i alhora ha confirmat que recorreran en el Suprem i arribaran "fins al final" per a demostrar la innocència de l'expresident.

Sarkozy va ser condemnat en primera instància al març de 2021 per, segons la sentència, utilitzar la seua influència per a obtindre benefici en una altra causa.

Dos anys després d'abandonar l'Elisi, Sarkozy va tractar d'obtindre beneficis judicials d'un alt magistrat, una cosa que va eixir a la llum per les escoltes telefòniques a les quals estava sotmés en una altra investigació.

La sentència és particularment dura amb Sarkzoy, perquè, segons ha explicat la presidenta del tribunal, "es va beneficiar del seu estatus d'expresident (...) per a obtindre un benefici personal".

El cas "atempta contra la confiança que els ciutadans poden legítimament esperar de la justícia".

Encara que Sarkozy sempre ha negat la seua culpabilitat, ja només li queda la via del Tribunal Suprem per a poder demostrar-la. Té cinc dies per a presentar el recurs.

Es tracta d'un nou revés judicial per a l'home que va presidir França entre 2007 i 2012, condemnat també a una pena d'un any de presó el setembre de 2021 pel finançament irregular de la campanya electoral per a les presidencials de 2012.

El president va recórrer també eixa segona condemna, que serà jutjada en apel·lació al novembre pròxim.

Sarkozy encara un tercer front jurídic, ja que la Fiscalia Nacional Financera va sol·licitar la setmana passada que comparega pel finançament de la seua campanya presidencial de 2007 amb fons del règim libi de Moammar al-Gaddafi.

També et pot interessar

stats