Les comunitats indígenes del Brasil, contra l'acord UE-Mercosur

Demanen que no es ratifique un pacte comercial que consideren “genocida” i destructor de l'Amazònia.

Protesta de la comunitat indígena a Brussel·les
Protesta de la comunitat indígena a Brussel·les / Olivier Hoslet

300 comunitats indígenes de Brasil han demanat a Suïssa i la Unió Europea (UE) que no ratifiquen els acords comercials que han tancat amb Mercosur. Consideren que són “genocides” i que causaran la destrucció de l'Amazònia. 

Diversos líders indígenes estan de gira per quinze països europeus perquè s'escolten les seues reclamacions. Nara Baré, membre de la delegació, ha dit: “El govern brasiler veu els acords com un trofeu per a obrir tota la Amazònia a l'expansió agrícola, a l'explotació minera dels nostres territoris i a la construcció de grans autovies per a transportar els productes destinats a l'exportació”.

L'acord Mercosur-UE es va aprovar al juny, mentre que Suïssa, junt amb altres tres membres de l'Associació Europea de Lliure Comerç (Noruega, Islàndia i Liechtenstein), va tancar a l'agost un pacte comercial similar amb el Brasil, l'Argentina, el Paraguai i l'Uruguai. 

Les comunitats indígenes temen que els acords òbriguen la porta a una major explotació de terres protegides amb la finalitat de produir soja, carn bovina o oli de palma, i que s'empitjore la situació actual del seu hàbitat, on cada minut es crema, de mitjana, una àrea equivalent a tres camps de futbol. 

També et pot interessar