La comunitat internacional s'afanya a ajudar Turquia i Síria

Espanya enviarà dos avions amb un efectiu de 90 persones per a col·laborar en les tasques de recerca i rescat urbà

Personal d'emergència busquen supervivents entre els enderrocs dels edificis col·lapsats a la ciutat de Diyarbakir (Turquia)
Personal d'emergència busca supervivents entre les runes dels edificis assolats a la ciutat de Diyarbakir (Turquia) / Refik Tekin (Efe)

Més de 45 països han lamentat el devastador terratrémol que ha colpejat Turquia i Síria aquest dilluns i han anunciat al llarg del dia l’enviament d’ajuda humanitària i grups de rescat, particularment necessaris durant les primeres hores després d'aquesta catàstrofe que ja ha deixat més de 2.300 morts i vora 11.000 ferits.

Així, Espanya enviarà a Turquia dos avions de l'Exèrcit de l'Aire amb més de 90 efectius entre bombers de la Comunitat de Madrid i efectius de la Unitat Militar d’Emergència (UME) per a col·laborar en les tasques de recerca i rescat urbà, segona ha informat la ministra de Defensa, Margarita Robles. Els avions eixiran tan prompte com estiguen preparats i s’aconseguisquen els pertinents permisos per a sobrevolar l'espai aeri que demanen alguns països per a càrregues d’aquest tipus, ha indicat la ministra. El compromís adquirit pel govern espanyol és que aquests efectius es traslladen a Turquia per a ajudar durant "el temps que siga necessari", ha afegit la responsable de Defensa en declaracions als mitjans aquest dilluns al migdia.

Així mateix, altres dotze països de la Unió Europea han oferit equips de recerca i rescat. Segons ha informat a Brussel·les el portaveu de la UE, Balazs Ujvari, de deu equips de recerca i rescat urbà de Bulgària, Croàcia, Txèquia, França, Grècia, els Països Baixos, Polònia i Romania s’han mobilitzat ràpidament. També Itàlia, Hongria, Malta, Àustria i Eslovàquia han oferit equips de rescat.

Els països àrabs, igualment, han fet un pas avant: els Emirats Àrabs Units, Kuwait, el Kurdistan iraquià i el Líban han fet públic que enviaran ajuda urgent i personal mèdic tant a Turquia com a Síria. I el suport també està anunciant-se de països més llunyans, com ara Mèxic, Colòmbia, el Brasil i Cuba. 

Fins i tot Ucraïna i Rússia, immersos en un conflicte armat des de fa més d’un any, han oferit la seua ajuda en aquests moments de necessitat. El president rus, Vladímir Putin, ha donat el condol a l'homòleg sirià, Bashar al-Assad, i li ha oferit ajuda per a superar les conseqüències del desastre natural. Ambdós caps d’estat han acordat que Rússia enviarà personal de rescat per a ajudar amb la recerca de supervivents i recuperació de cadàvers. 

Així mateix, el servei de premsa del mandatari rus ha indicat que el Kremlin ha fet la mateixa proposta a Ankara pels canals corresponents i que Putin conversarà sobre el cas amb el president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan aquest dilluns.

Per la seua banda, el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha expressat el condol a Erdogan, a través d’un missatge al seu compte de Twitter: "Expresse el sincer condol al president Recep Tayyip Erdogan, al poble turc i a les famílies de les víctimes en el terratrémol registrat al sud-est de Turquia. Desitge una ràpida recuperació a tots els ferits". 

També ha indicat que estan disposats a prestar l’ajuda necessària per a superar les conseqüències de la catàstrofe, mentre que el ministre d’Afers Estrangers, Dmitró Kuleba, també ha afirmat en Twitter que Ucraïna està disposada a enviar un gran grup de rescatistes a Turquia, per a assistir en aquesta crisi. 

També et pot interessar

stats