Compte arrere per a la investidura de Joe Biden

Els Estats Units estrenen administració dimecres enmig d'extraordinàries mesures de seguretat.

El president electe dels Estats Units, Joe Biden, en una roda de premsa aquesta setmana
El president electe dels Estats Units, Joe Biden, en una roda de premsa aquesta setmana / Kevin Lamarque (Reuters)

Falten tres dies per a la presa de possessió del que serà el 46 president en la història dels Estats Units, el demòcrata Joe Biden, i ja sabem amb quines mesures encetarà la legislatura. Dimecres 20 de gener té previst emetre diverses ordes executives per a començar a revertir la política de Donald Trump en matèries com el canvi climàtic, la política exterior o la gestió de la pandèmia.

Amb Biden a la Casa Blanca, els Estats Units tornen a l'acord del París, l'ambiciós pacte del 2015 per a frenar les emissions de gasos contaminants en tot el planeta. Biden també permetrà que entren al país els ciutadans de l'Iran, Líbia, Somàlia, Síria i el Iemen, els cinc països que Trump va vetar per a evitar l'entrada del que ell va denominar “terroristes, islamistes i radicals”.

Pel que fa a la Covid-19, Biden respon al negacionisme de Trump amb l'obligatorietat d'usar mascaretes en els edificis federals i en els viatges entre estats. A més, d'un programa de vacunació molt ambiciós, que pretén immunitzar 100 milions de persones els primers 100 dies de govern. Per a afrontar la crisi econòmica, divendres va anunciar un pla d'estímul econòmic d'1,6 bilions d'euros.

Des de l'assalt al Capitoli del dia de Reis, la seguretat del traspàs de poder, previst per a dimecres en el mall de Washington és una obsessió de la Guàrdia Nacional, que ha desplegat 20.000 efectius en la capital federal, més del que té actualment a l'Afganistan. La cerimònia es farà sense públic. Només hi assistiran les famílies del president i de la vicepresidenta i un reduït grup de convidats.

També et pot interessar