Es compleixen 68 dies de protestes a Nicaragua amb més de 200 morts

En les últimes hores han mort sis persones en atacs de forces del govern.

Manifestants a Masaya, Nicaragua, durant les protestes dels últims dies
Manifestants a Masaya, Nicaragua, durant les protestes dels últims dies / Jorge Cabrera (Reuters)

68 dies després de començar les protestes contra el govern del president Daniel Ortega el balanç és de 212 persones mortes, segons el Centre Nicaragüenc de Drets Humans (Cenidh). En les últimes hores han mort sis persones, entre elles un xiquet de 14 mesos, que va morir en un atac de les forces combinades del Govern de Nicaragua en els barris de l'est de Managua.

Les manifestacions van començar el 18 d'abril en contra d'una reforma de la Seguretat Social imposada per decret pel govern de l'exguerriller sandinista Daniel Ortega. La reforma augmentava les contribucions dels treballadors i empresaris i imposava una retenció del 5% a les persones jubilades. Aquesta imposició va ser el detonant d'unes protestes que canalitzen el descontentament de la ciutadania amb el govern d'Ortega, al qual acusen de governar a colp de decret. La reforma va ser retirada el 22 d'abril, però els nicaragüencs i nicaragüenques responsabilitzen el president, que governa des de fa onze anys i a qui van reelegir president ara fa dos anys, de la brutalitat en la repressió de les protestes i demanen que dimitisca i mesures de regeneració democràtica. Per la seua part, el govern culpa de la violència a "grups radicals" vinculats als partits de la dreta i acusa els Estats Units de finançar la revolta.

Organismes internacionals com la Comissió Interamericana de Drets Humans (CIDH) han alertat de possibles execucions extrajudicials i han instat el govern d'Ortega a cessar la repressió contra els manifestants. L'Església Catòlica treballa com a mediadora per a trobar una eixida pacífica a la crisi política. Mentrestant, la ciutadania nicaragüenca continua eixint als carrers per a demanar la fi de la violència i una nova etapa en el país.

La presidència d'Ortega

Daniel Ortega, de 72 anys, va participar en la revolució sandinista, que va acabar amb la dictadura d'Anastasio Somoza. El mandatari va ser president entre el 1979 i el 1990, i va tornar al poder el 2007. En aquest segon mandat, la població l'acusa d'haver-se allunyat de l'esperit sandinista i d'haver creat un govern clientelar on la seua esposa, Rosario Murillo, exerceix la vicepresidència.

També et pot interessar

stats