Commoció al Canadà després de trobar les restes de 215 xiquets en un antic orfenat

Són presumptament els cossos de menuts d'origen indígena que estudiaven en aquest centre

Edifici on estava ubicat l'antic orfanat
Edifici on estava ubicat l'antic orfenat / À Punt NTC
29 de maig 2021 - 16:31

En un antic internat del Canadà s'han trobat les restes de fins a 215 cossos. Segons les primeres investigacions, es tractaria de xiquets d'origen indígena que estudiaven en un centre prop de Kamloops, a la província occidental de la Columbia Britànica, construït fa més d'un segle amb l'objectiu d'ajudar els indígenes a integrar-se en la societat.

Segons ha declarat Rosanne Casimir, cap de la comunitat aborigen Tk'emlups et Secwepemc, alguns dels menuts no arribaven als tres anys. El primer ministre canadenc, Justin Trudeau, ha dit sentir-se horroritzat per les imatges.

Internats amb una història negra

L'antic internat, gestionat per l'Església catòlica en nom del govern canadenc, va ser una de les 139 institucions d'aquest tipus creades al país a la fi del segle XIX. Es va inaugurar en 1890 i va arribar a tenir 500 alumnes en la dècada de 1950. Ja l'any 1910, el director de la institució de Kamloops es queixava que el govern canadenc no proporcionava suficients fons per a "alimentar adequadament els estudiants", segons la declaració de la comunitat. Finalment, el centre va tancar les portes en 1969.

Una investigació de l'any 2015 va provar que en els centres escolars per a xiquets indígenes es produïren tot tipus d'abusos, inclosa la violació i la violència física. Almenys 3.200 criatures van morir, la majoria de tuberculosi, segons les conclusions d'aquesta comissió nacional de recerca. Uns 150.000 menors amerindis, mestissos i inuit van ser reclutats a la força en aquestes escoles, on van ser apartats de les seues famílies, la seua llengua i la seua cultura.

Tant la comunitat indígena com un equip forense treballen en col·laboració amb els museus de la província per a posar en clar la troballa dels 215 cossos i recollir la documentació relacionada amb les morts.

També et pot interessar

stats