Commoció a Alemanya per l’assassinat d’un polític per un neonazi

El democratacristià Wakter Lübcke era una figura odiada per la ultradreta alemanya per la seua defensa dels refugiats.

Exterior de la vivenda on s'ha detingut l'autor confés del crim
Exterior de la vivenda on s'ha detingut l'autor confés del crim / Ralph Orlowski (Reuters)

Alemanya està commocionada per la confessió d’un nazi d’haver assassinat un polític democratacristià que defenia l’acollida de refugiats. 

Wakter Lübcke, membre del patit que lidera la cancellera Angela Merkel, el CDU, s’havia convertit en una figura odiada per la ultradreta alemanya per la seua actitud en defensa dels refugiats.

El 2 de juny, el seu fill el va trobar mort d’un tir al cap a la terrassa de sa casa. El ministre de l’Interior, Horst Seehofer, ha qualificat el cas com un “assassinat polític”.

L’autor confés va ser detingut el passat 17 de juny. Té 45 anys i es un ultra molt conegut en cercles neonazis de Hesse, una localitat del centre d’Alemanya. La víctima havia convidat públicament a aquells que no compartiren valors humanitaris a abandonar el país, una declaració què l’assassí hauria citat en la confessió, segons apunten diversos mitjans.

L’assassinat de Lübcke ha fet reviure a Alemanya el debat sobre la violència d’ultradreta. Les investigacions han revelat que la víctima estava en el punt de mira del grup terrorista neonazi Clandestinitat Nacionalsocialista (NSU). En els últims dies, altres polítics alemanys han rebut amenaces de mort. 

“La incitació a l’odi és el caldo de cultiu de la violència. Qui ho alimenta, se’n fa còmplice”, va manifestar ahir dimecres el president del Bundestag, Wolfgang Schäuble, en al·lusió a Alternativa per Alemanya (AfD), el partit ultra amb representació parlamentària. Des de l’AfD s’han traslladat dubtes sobre el cas insinuant la participació de la màfia i s’ha alertat del risc d’un presumpte pla del govern per a limitar els seus drets polítics.

També et pot interessar

stats