La Comissió Europea tomba els pressupostos d’Itàlia

En una decisió sense precedents, Brussel·les exigeix un nou esborrany de pressupostos perquè l’actual incompleix les normes.

El comissari europeu d'Assumptes Econòmics, Pierre Moscovici, i el vicepresident de l'executiu comunitari per a l'Euro, Valdis Dombrovskis
El comissari europeu d'Assumptes Econòmics, Pierre Moscovici, i el vicepresident de l'executiu comunitari per a l'Euro, Valdis Dombrovskis / Patrick Seeger (Efe)

La Comissió Europea ha demanat a Itàlia un nou esborrany de pressupostos per a 2019, després de constatar que el que s’ha presentat fins ara incompleix les normes, i que el govern de Roma no ha respost a les seues preocupacions.

Segons el vicepresident de l’executiu comunitari per a l’Euro, Valdis Dombrovskis, “el govern italià està anant obertament i conscient contra els compromisos que va fer amb si mateix i amb altres estats membres”.

És la primera vegada que la Comissió es veu obligada a rebutjar un esborrany de comptes d’algun país de la UE dins del seu procés de vigilància de les finances nacionals. Ara, Roma té tres setmanes per a enviar un nou document a Brussel·les.

Les explicacions aportades per l’executiu italià no han servit per a convéncer la Comissió, que considera que el seu projecte pressupostari contempla un desviament “sense precedents” pel que fa als compromisos adquirits i un “incompliment particularment seriós” de les normes comunitàries.

Després que Brussel·les haja rebutjat l’esborrany d’Itàlia, la prima de risc del país s’ha incrementat fins als 320 punts bàsics.

No obstant això, el ministre italià de l’Interior, Matteo Salvini, ha declarat que el rebuig de la Comissió és un atac “al poble” i que no retallarà “ni un euro del pressupost”.

També et pot interessar

stats