La Comissió Europea inicia contactes amb els estats per tal de buscar una solució per als migrants de l’Open Arms

El vaixell sol·licita a l'ambaixada espanyola a Malta que done asil als 31 menors

Imatge de portada: moment de l'evacuació en l'Open Arms

La Comissió Europea està en contacte amb els estats membres de la Unió Europea per tal d'explorar solucions per als migrants del vaixell de l'ONG espanyola Open Arms, a pesar que encara no ha iniciat una coordinació perquè que cap país li ho ha sol·licitat.

"No hem rebut una petició formal de cap estat membre en aquest moment per a iniciar la coordinació, però hem contactat amb els estats membres per a explorar possibles opcions", ha indicat. 

El capità del vaixell Open Arms, Marc Reig, ha sol·licitat aquest dilluns a l'ambaixada espanyola a Malta que done asil als 31 menors rescatats en alta mar i que designe un port per a traslladar-los.

Reig ha demanat a l'ambaixada que tramite el procediment d'asil de manera urgent, "donada la situació d'incertesa" en què està el vaixell.

El capità ha assegurat en l'escrit que ha dirigit a l'ambaixada que els 31 menors "compleixen les condicions per a ser reconeguts com a refugiats", i ha indicat que aquesta situació ja la van posar en coneixement del Tribunal de Menors i de la Procuradoria de Menors de Palerm, sense obtindre resposta.

Malta es farà càrrec de les nou persones que finalment s'han evacuat de l'Open Arms. Són dos dones, una sudanesa que pateix pneumònia, i una ivoriana amb símptomes de problemes neuronals després d'operar-la d'un tumor cerebral, i els seus familiars.

Els passatgers han sigut traslladats entre aplaudiments de les 151 persones que encara continuen al vaixell, rescatades fa dotze dies en aigües del Mediterrani. Al llarg d'aquest dilluns, està previst que arriben a l'embarcació psicòlegs i mediadors amb la missió de mantindre l'estabilitat emocional dels migrants, que esperen permís per a desembarcar en un port segur.

Diumenge, la tripulació de l'Open Arms va demanar que evacuaren tres persones amb diagnòstics que requerien atenció mèdica especialitzada. Del tercer, un jove eritreu amb símptomes de tuberculosis, se n'encarregarà Itàlia. 

Dotze dies a la deriva

En total, més de 400 persones esperen en aigües del Mediterrani un port on desembarcar. A les 160 que viatgen a bord de l'Open Arms, s'hi afegeixen les 251 que van ser rescatades per l'Ocean Viking quan intentaven creuar aquesta mar. Alguns dels migrants fa dotze dies que busquen un port segur, però, de moment, els governs no donen una resposta a aquesta situació d’emergència.

També et pot interessar

stats