La Comissió Europea adverteix que Londres ha de pagar la factura del Brexit

Boris Johnson amenaça de no abonar els vora 43.000 milions d’euros necessaris per a deslligar-se dels compromisos amb la UE.

Boris Johnson durant una roda de premsa en la cimera del G7 celebrada a Biarritz, França
Boris Johnson durant una roda de premsa en la cimera del G7 celebrada a Biarritz, França / Neil Hall (Efe)

La Comissió Europea ha advertit el primer ministre britànic, Boris Johnson, que el Regne Unit ha de complir els compromisos financers del Brexit per a mantindre una bona relació després de l’eixida de la Unió Europea. Johnson ha amenaçat de no pagar l’anomenada factura del Brexit, uns 43.000 milions d’euros que el Regne Unit ha d’abonar per a deslligar-se dels seus compromisos amb la Unió.

Brussel·les considera que hi ha tres capítols claus que han de quedar segellats abans d’emprendre qualsevol negociació sobre la futura relació: els drets dels ciutadans britànics al continent i viceversa, la factura del divorci i una solució factible per a evitar una frontera dura a l’illa d’Irlanda. La portaveu de l’executiu comunitari, Mina Andreeva, ha ressaltat aquest dilluns que deixar els comptes tancats és essencial per a començar “una nova relació amb bon peu i basada en la confiança mútua”.

Johnson s’oposa en principi a un Brexit sense acord, però ha avisat que si la Unió Europea no ofereix una alternativa a la frontera d'Irlanda del Nord, abandonarà igualment el bloc comunitari el 31 d’octubre. L’acord, tal com està redactat, obligaria la regió britànica d’Irlanda del Nord a mantindre’s dins de les estructures comunitàries per a evitar una duana i una frontera econòmica amb la República d’Irlanda.

També et pot interessar

stats