Comença a Romania la cimera de líders sobre el futur de la Unió Europea

Sánchez ha abandonat la reunió abans del previst a causa de l'estat de salut de Rubalcaba.

VÍDEO | Comença a Romania la cimera de líders sobre el futur de la Unió Europea

Els líders dels països de la Unió Europea (UE) i de les institucions comunitàries han iniciat aquest dijous un cimera informal per a debatre les prioritats de la UE per als pròxims cinc anys, i projectar una imatge d'unitat, a més d'abordar la nominació dels alts càrrecs per a la següent legislatura. La trobada, convocada poc després que el Regne Unit votara per a abandonar el bloc comunitari, arriba quan només falten dues setmanes per a les eleccions al Parlament Europeu.

Durant la jornada a Sibiu (Romania), els caps d'Estat i de govern de la Unió tindran una primera conversa sobre les línies de treball clau per al període 2019-2024. Una discussió a partir de la qual el president del Consell Europeu, Donald Tusk, elaborarà una agenda estratègica que els Vint-i-set adoptaran formalment al juny.

El sistema del candidat principal és el que prefereix Eurocambra per a designar el futur president de la Comissió Europea, i la majoria de les famílies polítiques europees han nomenat ja els seus caps de llista. La decisió última recau ara en el Consell (els països), que ja ha avançat que no acceptarà "automatismes" en aquest nomenament. 

Sánchez abandona la reunió abans del previst per l'estat de salut de Rubalcaba

El president del govern central, Pedro Sánchez, i la delegació espanyola han abandonat la cimera abans que acabe la reunió a causa del greu estat de salut de l’exvicepresident de l’executiu espanyol Alfredo Pérez Rubalcaba.

Macron afirma que els ciutadans decideixen entre "construir junts o destruir Europa" 

El president francés, Emmanuel Macron, assegura que en les eleccions europees els ciutadans del club comunitari podran decidir entre "construir junts" o "destruir Europa i tornar al nacionalisme", en referència a l'auge de la ultradreta.

Per la seua part, el primer ministre grec, Alexis Tsipras, afirma que la UE necessita un president que done suport a idees fonamentals com la democràcia i la cohesió social, i que siga contrari al "neoliberalisme, l'austeritat i l'enfocament xenòfob de l'extrema dreta".

Quant al debat sobre les prioritats europees per als cinc anys que venen, la cancellera alemanya, Angela Merkel, assenyala que la reunió ha de deixar clara una agenda estratègica de futur "sense prejuís de les nostres diferències polítiques".

També et pot interessar