Comença la guerra comercial entre els Estas Units i la Xina

Pequín respon amb aranzels per valor de 34 mil milions de dòlars, la mateixa quantitat anunciada pel gabinet de Donald Trump.

El president dels EUA, Donald Trump, i el president de la Xina, Xi Jinping
El president dels EUA, Donald Trump, i el president de la Xina, Xi Jinping / Reuters

Finalment, Donald Trump ha fet efectives les amenaces i ja han entrat en vigor els aranzels del 25 per cent a béns importats de la Xina, principalment del sector tecnològic i industrial. La Xina ha respost als aranzels comercials nord-americans amb unes mesures d'una quantia similar per valor de 34 mil milions de dòlars en un contraatac immediat que tanca el primer capítol d'un enfrontament comercial sense precedents entre les dues majors potències econòmiques mundials.

El govern de la Xina ha afirmat que es tracta de "la major guerra comercial de la història" i també  que no ha sigut el govern xinés "qui ha disparat la primera bala".  El Ministeri de Comerç xinés ha anunciat aranzels del 25 % per a 545 productes nord-americans, la majoria agrícoles i productes de consum com ara automòbils o whisky. El portaveu del Ministeri de Comerç, Gao Feng, ha advertit que aquests gravàmens no afecten només companyies xineses, sinó també empreses estrangeres, i per això afirmen que la crisi econòmica es pot escampar per tot el món.

Les autoritats xineses han anunciat que acudiran a l'Organització Mundial del Comerç per a denunciar l'acció nord-americana. Fins i tot,  la Cambra de Comerç dels Estats Units, el lobby més gran del país, ha demanat al seu govern que reconsidere l'estratègia. Però la resposta de Donald Trump no s'ha fet esperar. No només no ha volgut rebaixar la tensió, sinó que ha anunciat que els Estats Units respondran al possible contraatac de la Xina, de moment, amb 200.000 milions de dòlars més en nous aranzels. L'anunciada, però no per això menys temuda guerra comercial que pot afectar el 0,6 % del comerç mundial, és ja una realitat.

També et pot interessar

stats