Colp d'estat al Sudan: un grup de militars arresta diversos membres civils del govern

El primer ministre, en parador desconegut, demana a la ciutadania que ocupe pacíficament els carrers per a "defensar la revolució" 

Diverses persones en el carrer de Khartum, la capital del Sudan, on ja es veuen pneumàtics cremats
Diverses persones als carrers de Khartum, la capital del Sudan, on ja es veuen pneumàtics cremats / Reuters

Un grup de militars ha detingut al Sudan un nombre indeterminat de ministres i membres de la part civil del Consell Sobirà, màxim òrgan de poder del procés de transició del país africà. Segons ha informat el Ministeri d'Informació sudanés, a primera hora molts d'ells, inclòs el primer ministre, Abdalla Hamdok, es troben en parador desconegut.

L'organisme confirma, en un escarit missatge publicat en la pàgina oficial de Facebook, que el màxim responsable del govern al Sudan es troba arrestat en un lloc que es desconeix després que haja rebutjat "donar suport al colp" d'estat perpetrat pels militars.

Moments abans havia confirmat que Hamdok estava en "arrest domiciliari" i va divulgar un missatge dirigit en el seu nom a la població sudanesa, a la qual demanava que ocupe els carrers de manera pacífica per a "defensar la revolució". És l'únic comunicat del cap de l'executiu que s'ha pogut difondre durant el colp d'estat que s'està duent a terme al país.

El Sudan viu un dels moments més complicats dels últims dos anys, amb continus enfrontaments al carrer entre els partidaris d'un govern civil i els que volen un govern militar. Fins ara, el país tractava d'obrir-se pas cap a una democràcia després de la caiguda del dictador Omar al-Bashir el 2019.

La plataforma opositora Associació de Professionals Sudanesos també ha llançat una crida als comités de resistència als barris, les forces revolucionàries i a tot el poble perquè isquen als carrers per a "resistir" contra el que han qualificat de "brutal colp militar".

Segons escenes transmeses en directe per diferents televisions, es pot veure ja als carrers manifestants i pneumàtics cremats a Khartum, la capital del Sudan.

Columnes de fum per la crema de pneumàtics s'eleven a Khartoum poc després de conèixer-se el colp d'estat
Columnes de fum per la crema de pneumàtics s'eleven a Khartoum poc després de conèixer-se el colp d'estat / Reuters

Així mateix, el portal Netblocks, que revisa la connectivitat dels usuaris i la censura en internet, ha documentat que la connexió al país "es veu greument interrompuda" i l'ha situada en un 34%.

Aquests arrests coincideixen amb la visita de l'enviat especial dels Estats Units per a la Banya d'Àfrica, Jeffrey Feltman, qui es va reunir durant el cap de setmana passat amb les principals autoritats civils i militars del Sudan.

Feltman va urgir aquest diumenge a tots els actors a "tornar a comprometre's a treballar junts per a implementar la declaració constitucional", va dir l'ambaixada dels EUA a Khartum en referència al període de tensió des de la temptativa de colp d'Estat del mes passat.

Després d'aquest colp fallit, del qual va responsabilitzar directament "romanents del règim" de l'exdictador Omar al-Bashir enderrocat el 2019, el primer ministre sudanés va asseverar que era necessari "reformar els òrgans militars i de seguretat". Això va provocar el malestar dels líders militars, que es reparteixen el poder en el govern de transició, i la tensió ha anat creixent des de llavors amb diverses manifestacions a favor i en contra de l'executiu.

També et pot interessar

stats