Colòmbia troba dues embarcacions més afonades al costat de l'històric galió espanyol San José

Les investigacions entorn del navili centenari han aflorat tresors com una vaixella de l'època, canons espanyols del segle XVII o lingots d'or

Restes de les embarcacions trobades a Colòmbia / Efe / Reuters

Troballa històrica a Colòmbia: l'equip d'oficials navals que realitza el seguiment submarí del galió San José han localitzat dues naus més naufragades molt prop de l'enclavament en què descansa la centenària embarcació espanyola, afonada a principis del segle XVIII prop de Cartagena de Indias. El president del país sud-americà, Iván Duque, ha anunciat el descobriment aquest dilluns.

"Hem trobat ja dues embarcacions addicionals: una que és del període colonial i una altra que, des del punt de vista d'anàlisi preliminar, correspon al període republicà de la nostra història", ha dit Duque en una declaració. La segona goleta, per tant, pertany al mateix període de la guerra per la independència de Colòmbia d'Espanya, fa uns dos-cents anys. Segons ha assegurat el mandatari colombià, "hi ha indicis que al voltant pot haver-hi una desena d'embarcacions similars", la ubicació de les quals investiguen amb equips de l'Armada.

Duque ha detallat que en els últims anys han comprat equips "per a poder arribar a la profunditat i tindre les millors imatges" del galió San José mentre que alhora es protegeix "la integritat del tresor". Un vehicle operat de forma remota va permetre arribar als 900 metres davall del nivell del mar, amb una escala de precisió "mai vista". Aquests equips també van permetre constatar, segons el comandant de l'Armada, l'almirall Gabriel Pérez, que "l'àrea on es troba el galió San José no havia patit cap classe d'intervenció per la mà de l'home". Durant les exploracions entorn de l'històric navili, l'equip va topar-se amb la ubicació d'aquestes dues embarcacions desconegudes fins ara.

Les imatges preses en l'operació també ofereixen la millor visió del tresor que hi havia a bord del San José. El director general Marítim, José Joaquín Amézquita, ha detallat que, entre altres troballes, s'ha descobert una vaixella xinesa de l'època, intacta i amb les insígnies de la mateixa nau, o detalls dels canons fabricats a Sevilla i a Cadis cap a l'any 1655. També hi ha monedes a martell (monedes encunyades de manera manual), un lingot d'or i espases de la tripulació. "Del que estem parlant és d'una important riquesa que té molt a explicar-nos del nostre passat", ha apuntat Amézquita.

Objectes trobats en les restes del galió espanyol San José
Objectes trobats en les restes del galió espanyol San José / Reuters
Vaixella trobada entre les restes del galió San José
Vaixella trobada entre les restes del galió San José / Reuters

El galió San José va afonar-se el 8 de juny de 1708 prop del port caribeny de Cartagena de Indias, atacat per una flota de corsaris anglesos. Les cròniques de l'època apunten que anava carregat de vora onze milions de monedes de huit escuts en or i plata procedents de la fira de Portobelo (Panamà). Quan trobaren les restes el 2015, es va considerar un tresor valorat en milers de milions de dòlars.

També et pot interessar

stats