Colòmbia donarà la nacionalitat a fills de veneçolans nascuts al país

La mesura, que evita una situació d’apatrídia a milers de nadons, és de caràcter urgent i amb una vigència en principi de dos anys.

El defensor del poble Carlos Alfonso Negret (dreta) dona la mà al president Iván Duque (esquerra) aquest dilluns a Bogotà
El defensor del poble Carlos Alfonso Negret (dreta) dona la mà al president Iván Duque (esquerra) aquest dilluns a Bogotà / Mauricio Dueñas Castañeda (Efe)

Mentre el govern dels Estats Units tanca fronteres i denega peticions d’asil, el govern de Colòmbia ha aprovat aquest dilluns una resolució per la qual els fills i filles de veneçolans nascuts al seu territori a partir del 19 d’agost del 2015 obtindran la nacionalitat, perquè no córreguen el risc de ser apàtrides.

“Ens unim per a dir als 24.000 xiquets que es troben en aquesta situació, que pràcticament condueix a l’apatrídia, que se’ls entrega la nacionalitat colombiana”, ha declarat als mitjans el president Iván Duque. Colòmbia ha optat per aquesta mesura en constatar “que existien obstacles insuperables” perquè aquests menors pogueren obtindre la nacionalitat veneçolana, ja que els seus pares són estrangers no domiciliats al país. La mesura és de caràcter urgent, temporal i excepcional, amb una vigència en principi de dos anys, però que podria allargar-se fins que cesse el bloqueig a registrar els nadons com a veneçolans.

En aquest sentit, Duque ha recordat que prop d’1,4 milions de ciutadans veneçolans s’han instal·lat a Colòmbia per a fugir de la crisi que es viu al seu país. Aquest flux és incessant, ja que cada dia milers de persones travessen la frontera comuna per a comprar béns de primera necessitat o bé per a emigrar de forma definitiva.

Veneçuela no disposa de consolats a Colòmbia després que es trencaren les relacions diplomàtiques i Colòmbia reconeguera com a president interí de Veneçuela el cap del Parlament, Juan Guaidó.

També et pot interessar

stats