Cohen es declara culpable i implica Trump en pagaments il·legals durant la campanya

L’exadvocat del president dels Estats Units es declara culpable de finançament il·legal i vincula el mandatari amb pagaments per haver comprat el silenci de dues dones.

Michael Cohen, ahir després de l’audiència en la Cort Federal dels Estats Units
Michael Cohen, ahir després de l’audiència en la Cort Federal dels Estats Units / Jason Szenes (Efe)

Gairebé en l’equador de la legislatura, la campanya que va enlairar Donald Trump al despatx oval es presenta carregada de delictes. L’exadvocat del president dels Estats Units, Michael Cohen, s’ha declarat aquest dimarts culpable d’haver violat les normes de finançament i ha vinculat el president amb pagaments per a comprar el silenci de dues dones amb les quals suposadament va mantenir relacions sexuals.

Cohen ha acceptat un acord amb les autoritats, que també el perseguien per suposada evasió fiscal i frau bancari, i ara quedarà en llibertat sota fiança, en espera de conéixer el 12 de desembre la sentència, que podria obligar-lo a ingressar a la presó.

El lletrat, després d’entregar-se a l’FBI a Nova York i comparéixer davant un jutge federal, ha reconegut haver gestionat abans de les eleccions de 2016 dos pagaments, de 150.000 i de 130.000 dòlars, a dones que asseguraven haver mantingut relacions amb el que llavors era candidat republicà a la presidència.

Així mateix, el lletrat va assegurar que va actuar sota la direcció del candidat i amb l’objectiu principal d’influir en les eleccions, implicant explícitament Trump en aquests delictes.

Informació perjudicial per a la campanya

Encara que els documents judicials no identifiquen les dones, tots els detalls coincideixen amb els casos de l’exmodel de Playboy Karen McDougal i de l’actriu porno Stormy Daniels. Segons se sap des de fa mesos, les dues van rebre aquests diners a canvi de no parlar durant la campanya electoral de les suposades relacions extramatrimonials que Trump va mantenir amb elles.

Després d’efectuar els pagaments, a més, l’advocat va passar factures falses a l’empresa de Trump, que li va reemborsar les quantitats abonades.

Culpabilitat de l’excap de campanya

La declaració de Cohen va tenir lloc pràcticament al mateix temps que a Virgínia un jurat declarava culpable de múltiples càrrecs per frau a Paul Manafort, l’excap de campanya de Trump.

L’estratega va ser declarat culpable de huit càrrecs, entre els quals se’n troben cinc de relatius a declaracions d’impostos, a més d’un per no haver informat d’un compte a l’estranger i dos fraus bancaris a l’hora de demanar préstecs.

En vista a aquesta situació, i en espera de veure què ocorre amb la resta de delictes dels quals se l’acusen, el focus està ara en si Manafort buscarà col·laborar amb els investigadors de la trama russa per a reduir la seua condemna o intentarà guanyar-se un indult del president.

També et pot interessar

stats