El coet que transportava el satèl·lit espanyol Ingenio es desvia de la trajectòria i es perd la missió

L'Agència Espacial Europea afirma que s'ha produït una "anomalia" en el recorregut huit minuts després del llançament.

Il·lustració facilitada del satèl·lit espanyol Seosat-Ingenio
Il·lustració facilitada del satèl·lit espanyol Seosat-Ingenio / Efe

El coet Vega que transporta el satèl·lit espanyol d'observació terrestre Ingenio s'ha desviat de la trajectòria prevista huit minuts després de ser llançat aquest dimarts des del port espacial de Kourou, a la Guaiana Francesa. L'Agència Espacial Europea (ESA) ha informat que el desviament és producte d'una "anomalia" i ha suposat "la pèrdua de la missió".

L'objectiu de la missió era posar en òrbita el satèl·lit espanyol Ingenio per a observar la Terra des de l'espai durant els pròxims set anys a una altitud d'aproximadament de 670 quilòmetres. Es considerava una de les fites de la indústria aeroespacial espanyola, que ha liderat la construcció i que s'anava a encarregar durant els pròxims anys tant del control de la missió com de les comunicacions i del processament de totes les dades que havia de proporcionar.

L'ESA ha començat ja a analitzar les dades de telemetria per a determinar la causa de la fallada, i responsables de l'agència espacial compareixeran en roda de premsa en el complex espacial de Kourou per a informar sobre el que ha ocorregut.

El coet, que a més de l'Ingenio transporta també el satèl·lit francés Taranis, s'havia llançat a l'hora programada, a les 02:52 hora peninsular espanyola (01.52 GMT) i tenia previst, segons els plans d'Arianespace, separar el satèl·lit espanyol 54 minuts després de l'enlairament i fer el mateix amb el satèl·lit gal vora hora i mitja després del llançament.

També et pot interessar

stats