La coalició liderada per l'Aràbia Saudita admet que l'atac contra menors en el Iemen no va estar justificat

En l'atac del 9 d'agost van morir 50 persones, entre les quals hi havia almenys 29 menors.

Funeral de les víctimes de l'atac
Funeral de les víctimes de l'atac / Naif Rahma (Reuters)

Un equip d'investigació de la coalició militar liderada per l'Aràbia Saudita ha conclòs que l'atac del 9 d'agost en el nord del Iemen va ser "legítim", però "no justificat" en aquell moment i en aquell lloc. En l'atac moriren 50 persones, 29 de les quals eren menors, i 77 persones més van resultar ferides.

En una roda de premsa a Riad, el cap dels investigadors ha dit que el seu equip analitzà els vídeos dels avions de combat i tots els elements en què es basaren les ordes per a llançar el bombardeig i va establir que l'autobús blanc atacat "era un objectiu militar legítim" perquè hi anaven homes armats.

No obstant això, la incursió no estava justificada perquè "l'objectiu no representava una amenaça en aquell moment" i perquè els avions de la coalició van fer l'atac "amb retard" i bombardejaren l'objectiu en una zona amb presència de civils, en un mercat de la localitat de Dahian, en la província de Saada (nord). El cap dels investigadors va explicar que, quan donaren l'orde de "no atacar el vehicle perquè hi havia civils en l'àrea, ja era massa tard", perquè la incursió aèria ja havia començat. Per aquest motiu va demanar que reteren comptes els qui "van cometre l'error" i que reben ajuda els civils que es van veure afectats pel bombardeig.

L'equip d'nvestigació l'integren 13 membres de països de l'aliança, composta per estats àrabs i sunnites, que lluita des de març del 2015 contra els rebels xiïtes del Iemen. La comandància de l'aliança militar ha acceptat les conclusions de l'informe de l'equip d'investigació, s'ha disculpat pels seus "errors" i ha donat el condol a les famílies de les víctimes.

L'ONU ha denunciat els atacs contra objectius civils en la guerra del Iemen, una guerra oblidada que deixa ja més de 10.000 morts i 3 milions de desplaçats. Des que va començar el conflicte fa 3 anys s'han llançat sobre el Iemen 17.000 atacs aeris, més de 15 al dia, i un de cada 3 impacta en emplaçaments civils.

També et pot interessar