Les claus de l’‘impeachment’ a Trump

Comença el segon juí polític a l’expresident, però el primer al qual fa front després d’abandonar el poder.

L'expresident Trump, que es sotmetrà aquest dimarts a un juí polític
L'expresident Trump, que es sotmetrà aquest dimarts a un juí polític / Reuters

El Senat dels Estats Units inicia aquest dimarts un segon juí polític a Donald Trump, imputat per “incitar a la insurrecció” per la seua responsabilitat en l'assalt al Congrés per part dels seus seguidors el 6 de gener. El procés està condicionat pel fet que ja no ocupa la presidència del govern.

De fet, és una de les raons per les quals serà una jornada històrica. Serà el primer mandatari a enfrontar, per segona vegada, un impeachment. A més, serà la primera vegada que se sometrà a un juí polític després d'abandonar el poder. El fet que ja no estiga en el poder fa que Trump no puga complir la conseqüència automàtica d'aquest tipus de juí: la destitució, però obri la porta a la inhabilitació. Si aquesta prospera, Trump hauria de renunciar als seus plans de tornar a presentar-se a unes eleccions presidencials.

Què és un juí polític?

És un procés a través del qual el poder legislatiu pot destituir un president si considera que ha comés un crim.

Segons la Constitució, el president, el vicepresident i tots els funcionaris civils del govern americà “seran destituïts del seu càrrec per acusació i condemna per traïció, suborn o altres crims i delictes menors”. Com que es tracta d’una definició àmplia, el Congrés pot iniciar el procés a causa d'una activitat criminal, per abús de poder o qualsevol altra presumpta infracció.

Com s’inicia el procés de destitució?

El comité judicial de la cambra baixa inicia els tràmits i emet una resolució amb els càrrecs polítics que cal “jutjar” al president, que després han de ser votats per la Cambra de Representants i eventualment pel Senat.

No obstant això, per la urgència del cas de Trump, l'acusació es va sotmetre directament al ple de la cambra baixa, que la va aprovar el 13 de gener per 232 vots a favor –10 d'ells republicans– i 197 en contra.

L'aprovació d'un càrrec polític a la Cambra de Representants no té cap conseqüència immediata. Per això, Trump, que en aquell moment seguia en el càrrec, no va abandonar les seues funcions.

Una vegada complit aquest primer tràmit, el Senat rep els càrrecs per al juí polític i es consensuen entre els dos partits les regles i procediments que se seguiran.

El juí polític

Comença aquest dimarts i se celebra al Senat. Durant el procés, la cambra és dirigida pel president del Tribunal Suprem. No obstant això, aquesta vegada, com que no està Trump en el càrrec, qui presidirà el juí serà el senador amb més antiguitat del partit en majoria, en aquest cas el demòcrata Patrick Leahy.

Leahy i els altres 99 senadors actuen de jurat, mentre que un grup de legisladors triats en la cambra baixa exerceixen de “fiscals”, els anomenats “encarregats de l'acusació”, i uns advocats contractats per Trump faran la seua defensa.

A l'inici del procés, cada senador ha de jurar, igual que fan els membres del jurat en un juí ordinari. Els “fiscals” són proposats pel cap de la cambra baixa, en aquest cas, la demòcrata Nancy Pelosi. La líder demòcrata ha nomenat nou d'aquests “fiscals”.

Una vegada comença l'impeachment, transcorre de manera similar a un juí tradicional: els fiscals comencen amb una declaració inicial, seguida de la dels advocats de l'expresident.

La declaració de testimonis davant el Senat és possible, però en aquest cas no es decidirà fins que l'acusació i la defensa hagen presentat els seus respectius casos. Cada bàndol té en aquest juí 16 hores per a presentar el seu cas i aquest temps es pot repartir en un màxim de dos dies.

Es necessiten dos terços per a declarar culpable l'expresident, que en cas contrari queda absolt. En aquest moment, els dos partits es reparteixen a parts iguals els 100 escons del Senat, de manera que el segon juí polític a Trump només podria tirar avant si 17 senadors republicans voten amb els demòcrates, circumstància que, ara per ara, sembla improbable.

Precedents històrics

La cambra baixa ha imputat políticament 19 persones, la majoria jutges federals. En el cas dels caps d'Estat, els tres presidents que han afrontat un juí polític han sigut absolts: Andrew Johnson (1868), Bill Clinton (entre 1998 i 1999) i Trump el 2020; mentre que un quart mandatari, Richard Nixon, va afrontar càrrecs polítics però no va ser sotmés a un impeachment, ja que va renunciar el 1974 després de l'escàndol del Watergate.

Nixon va dimitir abans d'acabar el seu segon mandat i després que el comité judicial de la cambra baixa aprovara tres “articles d'impeachment", però abans que el ple d’aquesta cambra votara per imputar-lo i obrir un juí polític.

De tots aquests casos, el més controvertit va ser el de Clinton, arran de l'escàndol sexual de la becària de la Casa Blanca Monica Lewinsky el 1998. Però el president nord-americà va aconseguir eixir-ne airós, perquè 55 dels 100 senadors van votar la seua absolució del càrrec per perjuri, i va obtindre un empat en el càrrec presentat en contra d'ell per obstrucció a la justícia.

També et pot interessar