Claudia Sheinbaum serà la primera presidenta de Mèxic després de guanyar les eleccions

La candidata oficialista s'imposa sobre la rival principal, la conservadora Xóchitl Gálvez, amb vora el doble dels vots

L'aspirant de Morena, Clauda Sheinbaum, després de votar en les eleccions mexicanes
L'aspirant de Morena, Clauda Sheinbaum, després de votar en les eleccions mexicanes / Daniel Becerril (Reuters)

L'oficialista Claudia Sheinbaum serà la primera presidenta de Mèxic després d'haver-se imposat en les eleccions celebrades este diumenge al país amb almenys entre un 58,3% i 60,7% dels vots, segons el recompte ràpid de l'Institut Nacional Electoral. La candidata de la coalició esquerrana Seguim Fent Història —que integra el Moviment de Regeneració Nacional (Morena) de José Manuel López Obrador, l'actual president, el Partit del Treball i el Partit Verd— s'ha imposat a la principal rival en la contesa electoral, l'opositora Xóchitl Gálvez, a qui li ha tret un avantatge de vora el doble de suports. D'esta manera, l'aspirant de la coalició conservadora Força i Cor per Mèxic —formada pel Partit Acció Nacional, el Partit Revolucionari Institucional i el Partit de la Revolució Democràtica— ha recaptat entre el 26,6% i 28,6% de les paperetes, d'acord amb l'escrutini inicial.

Mèxic ha acollit este 2 de juny els comicis més grans de la seua història amb més de 98 milions de persones cridades a renovar més de 20.000 càrrecs, incloent-hi la presidència del país, els 500 diputats, els 128 senadors i nou governs estatals. Però, sense dubte, la incògnita principal de la cita amb les urnes està a aclarir qui succeirà López Obrador al capdavant del govern mexicà, en un moment en què el país afronta una greu crisi de seguretat i una corrupció que sembla endèmica, així com altres problemes en matèria econòmica i de polítiques socials. Esta convocatòria electoral ha sigut també la més violenta de la història de Mèxic, amb almenys trenta aspirants assassinats. 

Molt per darrere de Sheinbaum i Gálvez, el tercer nom en la lliça política és el de Jorge Álvarez Máynez, de Moviment Ciutadà (MC), que s'ha quedat amb vora el 10% dels sufragis, segons ha detallat la presidenta de l'INE, Guadalupe Taddei, en un missatge en cadena nacional.

El recompte ràpid de l'INE és el primer escrutini formal de l'organisme autònom, que es basa "en una mostra estadística representativa" de 5.651 centres de votació amb un nivell de confiança d'"almenys 95%", la qual cosa permet "una projecció robusta" de qui guanyarà. "Vull emfatitzar que estos resultats són preliminars, igual que els que s'estan difonent a través del Programa de Resultats Electorals Preliminars i estan subjectes a la confirmació dels còmputs districtuals que començaran el dimecres 5 de juny", ha aclarit la responsable de l'ens.

Quan es confirmen els resultats de les urnes, Sheinbaum, que és l'excap de govern de Ciutat de Mèxic (2018-2023), es convertirà l'1 d'octubre en la successora de l'actual mandatari, Andrés Manuel López Obrador. Desenes de milers de simpatitzants es van congregar en el Zócalo de Ciutat de Mèxic, la plaça pública més gran del país, per a celebrar el triomf de la candidata oficialista.

Sheinbaum, una científica de 61 anys que va ser secretària de Medi Ambient del Districte Federal (2000-2006) quan López Obrador va ser cap de govern de la capital, ha liderat les enquestes durant tota la campanya electoral amb la promesa de continuar amb la "transformació" del país que encapçala l'actual president.

També et pot interessar

stats