La ciutat birmana de Rangun celebra unes eleccions municipals històriques

Per primera vegada, s’elegeixen els governants per sufragi universal i s’elimina la restricció que feia que només un membre de cada família poguera votar.

La ciutat birmana de Rangún fa aquest diumenge les eleccions municipals
La ciutat birmana de Rangún fa aquest diumenge les eleccions municipals / Efe

Rangun, l’antiga capital i la ciutat més poblada de Myanmar, celebra aquest diumenge unes eleccions municipals en què, per primera vegada en la història, els governants s’elegiran per sufragi universal.

Els residents majors d'edat i de nacionalitat birmana que proven que fa més d’un any que viuen a la ciutat, vora 3,4 milions de persones, podran votar els membres del comité de desenvolupament de la ciutat i dels 33 comités municipals de la ciutat.

Rangun va ser la capital de Myanmar, l’antiga Birmània, fins al 2005. Aquest any, la capital de l’estat va passar a la recentment construïda Naypyidaw. Al 2014 se celebraren les primeres eleccions des de 1958 i només va poder votar-hi un membre de cada família, per la qual cosa el cens era de 400.000 votants.

Després de cinc decennis de dictadura en què diferents règims militars van governar el país amb puny de ferro, al 2011 els militars llançaren un procés de transició al qual ells mateixos havien anomenat com una “democràcia disciplinada” i que va culminar en la victòria de la Lliga Nacional per a la Democràcia (NLD) en les eleccions generals de 2015.

L’NLD ha governat el país des d’aleshores, amb la carismàtica premi Nobel de la pau, Aung San Suu Kyi al capdavant, però l’exèrcit encara manté un poder considerable, ja que controla tres ministeris i té reservat el 25% dels escons del Parlament.

El govern de Suu Kyi ha sigut criticat internacionalment per donar suport a la neteja ètnica de la minoria rohingya perpetrada fa dos anys a l’estat de Rakhine i al mateix país per la falta d’iniciativa en política econòmica, per la qual aquestes eleccions municipals són un baròmetre del suport popular a l’NLD, almenys a la principal ciutat del país.

També et pot interessar

stats