Cinquè dissabte consecutiu de protestes a França amb vora un centenar de detinguts

Els Jupetins Grocs tornen al carrer i el govern demana que no hi haja mobilització per l'atemptat d'Estrasburg.

Protestes dels Jupetins Grocs a París
Protestes dels Jupetins Grocs a París / Reuters

Cinqué dissabte de protestes de protesta dels Jupetins Grocs a França. Malgrat la crida de les autoritats a la calma, ja hi ha més d'un centenar de detinguts enmig d'un fort desplegament de 8.000 efectius per a evitar les tensions que s'han reproduït altres caps de setmana. 

D’entrada, divendres s’ha viscut una jornada de protesta sindical. La CGT, segon sindicat del país darrere de la CFDT, havia convocat, en solitari, una jornada de vaga i de mobilitzacions de funcionaris, estudiants i treballadors privats, que ha tingut una resposta molt moderada. Milers de persones s’han manifestat en tot França per reclamar increments salarials. Segons els convocants, en les manifestacions de la vesprada han participat 15.000 persones en tot el país, un nombre molt inferior a les més de 100.000 persones que cada dissabte mobilitzen els Jupetins Grocs.

Com ha quedat significat des del principi del moviment, els Jupetins Grocs no tenen organització ni líders, més enllà d’algunes persones que actuen intermitentment com a portaveus. S’autoconvoquen mitjançant les xarxes socials, i inclús han acabat diferenciant-se en dos grups. D’una banda, els més violents, els que estan dues setmanes generant xocs violents a París i en altres ciutats. D'una altra, els que s’autodenominen Jupetins Grocs Lliures, partidaris de la protesta pacífica. 

La reivindicació inicial, centrada en els impostos dels combustibles, es va veure ampliada: contra la carestia de la vida, contra la política econòmica i social del govern i per la dimissió del president Macron.

Els sindicats estan fora del moviment, encara que alguns dels seus líders han manifestat comprensió cap als objectius dels Jupetins Grocs. La mobilització de divendres en resposta a la crida de la CGT és un intent de vincular les protestes de les últimes setmanes al moviment sindical. Les mobilitzacions no són contradictòries. Ara cal que hi haja una convergència amb els Jupetins Grocs, ha dit Philippe Martinez, el secretari general de la CGT. El sindicat CFDT, de centre reformista, ha cridat els Jupetins a no eixir demà.

Ara l’atenció està posada per tots en aquest dissabte. Està per veure la incidència de les mesures que va anunciar el president dilluns passat: increment de 100 euros del salari mínim i eliminació d’impostos sobre les hores extraordinàries, entre altres novetats. Es tem la revolta a París, però també a tot França. Ciutats com Marsella, Lió, Bordeus i Tolosa de Llenguadoc també viuen els greus actes violents, que ja duren un mes.

El portaveu del Govern francés, Benjamin Griveaux, ha demanat als Jupetins Grocs que suspenguen les protestes, en atenció a la situació que viu el país a conseqüència de l’atac terrorista d’Estrasburg. I el ministre de l’Interior, Christophe Castaner, els ha demanat un acte de responsabilitat. Però l’observació de les xarxes socials apunta que els Jupetins Grocs no afluixen. 

A més, les crides governamentals a la desmobilització han indignat els dos líders polítics que més visibilitat han buscat des que començaren les protestes. Marine Le Pen, de Reagrupament Nacional, d’extrema dreta, diu que està sorpresa perquè busquen culpabilitzar els Jupetins Grocs. El líder de França Insubmisa, Jean-Luc Mélenchon, ha dit que està dolorosament sorprés perquè alguns en el partit de Macron utilitzen l’atac terrorista d’Estrasburg per a pressionar els Jupetins Grocs.

D’una banda, s’ha anunciat que dissabte l'efectiu policial al carrer serà similar al de dissabte passat. Hi hagué 89.000 policies actius en tot França, dels quals 8.000 a París.

Per cert, que en relació amb l’actuació de la policia, Amnistia Internacional ha denunciat el que consideren un ús excessiu de la força contra les persones que han participat en les mobilitzacions de les últimes setmanes.

I com la setmana passada, els comerços, especialment els dels Camps Elisis i les zones més comercials del centre de París, es preparen per a suportar els atacs dels Jupetins Grocs més violents. Diverses estacions de metro estaran tancades i part del mobiliari urbà l'han retirat.

També et pot interessar

stats