Cinc morts i més de 550 ferits en huit dies de protestes a l'Equador

Des que han començat les revoltes contra l’eliminació dels subsidis als combustibles han detingut 929 persones.

Protestes a l'Equador
Protestes a l'Equador / Santiago Arcos (Reuters)

El defensor del poble de l'Equador ha fet balanç de les protestes que viu el país des de fa més d'una setmana, un conflicte que va sorgir després de l'aplicació d'un pla d'ajust econòmic acordat amb el Fons Monetari Internacional (FMI). En total, cinc persones han mort, 554 han resultat ferides i 929 han sigut detingudes. 

La institució ha informat que l'última víctima mortal és un manifestant que participava en les protestes de dimecres. El cap de setmana passat van atropellar un home quan suposadament fugia d'una manifestació al sud del país, mentre que tres persones més aparentment van caure d'un pont a Quito.

Les protestes van esclatar el dijous 3 d'octubre, quan va entrar en vigor l'eliminació del subsidi per a abaratir el preu dels combustibles, que ha estat en vigor durant quatre dècades. El president equatorià, Lenín Moreno, va anunciar l'alliberament del preu de les gasolines i altres reformes laborals i tributàries que presentaria al Parlament, en el marc de l'acord creditici amb l'FMI.

L'endemà, organitzacions sindicals i indígenes van anunciar l'inici de "mobilitzacions graduals i permanents" contra el que van denominar el "paquet neoliberal" del govern de Moreno. Per a aplacar la protesta, el president va disposar l'estat d'excepció, que se sumava a la suspensió de classes en tot el país i, amb l'arribada de milers de manifestants indígenes a Quito, ha traslladat la seu del govern a Guayaquil. 

També et pot interessar