Més de cinc milions de menors viuen amenaçats per la fam al Iemen

Save the Children alerta que hi ha un ‘‘risc real’’ que el port de Hodeida, pel qual entren el 80% dels aliments, siga danyat o tancat.

Xiquets iemenites, en un mercat ambulant
Xiquets iemenites, en un mercat ambulant / Yahya Arhab (Efe)

Més de cinc milions de menors viuen amenaçats per la fam al Iemen com a conseqüència d'un conflicte que ha empitjorat en les últimes setmanes i ha fet que els preus dels aliments es disparen.

Segons ha alertat Save the Children en un comunitat, ‘‘un milió de xiquets més en situació d’inseguretat alimentària severa corren el risc de passar gana mentre les seues famílies lluiten per pagar els aliments i el transport per anar als centres de salut per rebre-hi atenció’’,

‘‘Això eleva la xifra total de nens en risc de passar fam a 5,2 milions’’, afegeix l'organització.

L'ONG ha destacat que en aquest moment prop d'un 64,5% dels iemenites ‘‘no saben d'on eixirà la seua pròxima menjada’’.

Tal com ha afirmat la directora de Save the Children, Helle Thorning-Schmidt, ‘‘la crisi de nutrició al Iemen té implicacions serioses, milions de criatures no saben quan tindran el següent menjar’’.

‘‘En un hospital que vaig visitar al nord del Iemen els xiquets estaven molt febles per a plorar i els seus cossos, exhaustos. Aquell podria ser qualsevol hospital al Iemen’’, ha afegit Thorning-Schmidt.

Les forces de la coalició liderada per l'Aràbia Saudita, amb el suport del govern del president Abdo Rabo Mansur Hadi duen a terme una ofensiva contra la ciutat iemenita de Hodeida, el principal port del país i sota control dels rebels houthis.

En aquest sentit, l'ONG ha subratllat que hi ha un "risc real" que aquest port, pel qual entren el 80% dels aliments i ajuda per als iemenites, siga danyat o tancat. "Això posaria les vides de centenars de milers de xiquets en perill immediat, a més de provocar més fam a milions de persones", ha assegurat l’organització.

Les forces governamentals iemenites, amb la cobertura de la coalició àrab, van llançar la seua primera ofensiva contra Hodeida al juny passat, però es van detindre després de prendre l'aeroport, al sud de la ciutat, per a permetre la celebració d'unes negociacions que han acabat fracassant.

La represa de l'ofensiva s'ha produït després del fracàs de les converses de pau entre el govern iemenita i els rebels, fa dues setmanes a Ginebra.

També et pot interessar

stats