La cimera tripartida entre Rússia, Turquia i l'Iran acaba sense acord sobre un alto el foc per a Idlib

Els senyals d'una ofensiva de l'exèrcit sirià s'han multiplicat en els últims dies.

Els presidents de Rússia, Turquia i l'Iran
Els presidents de Rússia, Turquia i l'Iran / Efe - Presidència de l'Iran

La cimera tripartida celebrada aquest divendres a Teheran entre els presidents de Rússia, Turquia i l'Iran ha acabat sense un acord sobre un possible alto el foc a la província siriana d'Idlib, davant d'una imminent ofensiva contra la zona, que està en mans dels rebels. 

El president turc, Recep Tayyip Erdogan, ha defensat durant la reunió la possibilitat de declarar un cessament del foc i ha argumentat que, cas que s'aconseguisca, "s'hauria fet el pas més important d'aquesta cimera, que és donar sensació de pau". "La nostra posició és clara: evitar una tragèdia humanitària", ha afirmat Erdogan, qui, a més, ha manifestat la seua preocupació per la possibilitat de rebre una "nova onada de desplaçats".

Al seu torn, el president rus, Vladímir Putin, ha rebutjat aquesta possibilitat i ha defensat que l'Estat Islàmic i l'antic Front al-Nusra "no formen part del procés de les converses, sinó grups terroristes". Putin ha manifestat, en aquest sentit, que espera que tinguen "sentit comú suficient com per a deposar les armes i entregar-se". 

Hassan Rouhani, president de l'Iran, que ha exercit d'amfitrió, ha defensat que l'ofensiva militar a Idlib és "una part inevitable de la missió per a restaurar la pau i l'estabilitat a Síria". En les seues declaracions, ha destacat que caldria que els EUA posaren fi a la seua presència a Síria: "No podem esperar que el govern dels EUA tinga un paper positiu i constructiu amb la seua presència il·legal i les seues accions d'agressió i ocupació". 

Els senyals d'una ofensiva de l'exèrcit sirià contra la província d'Idlib s'han multiplicat en els últims dies. Dilluns, tant Rússia com l'Iran, van donar suport al possible atac per a liquidar els "terroristes" presents a la zona.

Lluita antiterrorista i procés polític 

El comunicat conjunt dels tres mandataris ha reflectit la "satisfacció pels èxits obtinguts des del gener del 2017", especialment pel que fa a "reducció de la violència a Síria i les contribucions a la pau, la seguretat i l'estabilitat del país". 

Així mateix, recull el "ferm i continuat" compromís de Moscou, Teheran i Ankara amb "la sobirania, independència, unitat i integritat territorial" d'aquell país àrab, al mateix temps que rebutja "tots els intents per a crear noves realitats sobre el terreny". Els presidents han recalcat, a més, que "no pot haver-hi una solució militar al conflicte" i han advocat per un procés polític encapçalat pels sirians. 

També et pot interessar

stats