La cimera del clima a Katowice continuarà un dia més per manca d'acord

Dotze dies de negociacions per a aconseguir un posicionament comú de lluita contra el canvi climàtic.

Manifestants a la cimera del clima, la COP24, a Katowice
Manifestants a la cimera del clima, la COP24, a Katowice / Andrzej Grygiel (Efe)

 Les negociacions de la cimera del clima, la COP24, a Katowice (Polònia), continuaran un dia més. Hui estava previst que se'n fera el tancament oficial, però s’ha hagut de retardar a conseqüència de la falta d’acord entre els països.

El president de la COP24, Michal Kurtyka, assegura que s’estan fent tots els “esforços” per a aconseguir un acord definitiu, un treball que qualifica de “dur”.

Després de 12 dies de negociacions, la matinada de dijous a divendres Polònia va difondre un esborrany de 144 pàgines que va ser rebut amb un tímid optimisme per part de les delegacions. No obstant això, 24 hores després, es mantenen les tensions entre el bloc que aspira a avançar més ràpidament per la lluita contra el canvi climàtic, amb la UE, la Xina i molts altres països, i el dels països més escèptics, entre els quals hi ha els EUA.

Els principals obstacles per a arribar a un acord estan relacionats amb el grau d’ambició que finalment aparega en el text, amb el finançament que els països desenvolupats destinen als més vulnerables, i amb el llibre de les regles que, tot i ser comú a tots, compromet els països en funció de les seues capacitats i emissions històriques. 

Un altre del problemes clau, lligat a l’ambició, és com es presenta l’acord de l’últim informe del Grup Intergovernamental d’Experts sobre Canvi Climàtic (IPCC), que insta a un canvi “urgent i sense precedents” per a frenar l’augment de la temperatura en 1,5 graus que s'ha registrat a partir del període de la industrialització. La manera com es considere aquest document és rellevant, perquè no és el mateix que se n’assumisca el contingut, fet que significaria que s’accepta la base científica d’aquest procés, o que simplement se'n tinga en compte la publicació, com volen els EUA, Rússia, Kuwait i l’Aràbia Saudita.

El text final de la COP24, la cimera més important des de la de París en 2015, ha de servir per a fer operatiu a partir de 2020 l’Acord de París, ja que la comunitat internacional es va comprometre a evitar que l'augment de la temperatura fora superior a 2 graus.

També et pot interessar

stats