La cimera del Brexit en quatre claus

Les parts en la negociació esgoten les hores per a tancar els detalls de l'acord i la incertesa es manté fins a l'últim minut.

La cimera del Brexit en quatre claus
La cimera del Brexit en quatre claus

La reunió extraordinària de caps d'estat o de govern de la Unió Europea convocada per a aquest diumenge per a "finalitzar i formalitzar l'acord del 'Brexit'" està en l'aire si, en les pròximes hores, no s'aconsegueix una solució sobre l'exigència que Espanya planteja sobre Gibraltar

Aquestes són les quatre claus per a entendre les complexes negociacions:

La cimera del Brexit en l'aire?

Les negociacions se succeeixen a tots els nivells en els últims dies, des de les que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha mantingut amb la primera ministra britànica, Theresa May, fins a les dels anomenats "xerpes", els experts en legislació i negociació en la UE a Brussel·les.

De fet, Sánchez ha assegurat en la visita a Cuba que creu que la cimera “molt probablement” no se celebrarà i que la seua assistència està condicionada a si hi ha acord en relació amb la situació de Gibraltar.

En aquest sentit també s’ha pronunciat la cancellera alemanya, Angela Merkel, que ha assegurat que solament assistirà si hi ha acord previ i ha advertit May que no pot establir termes unilaterals per a abandonar la Unió Europea.

El veto a l'acord del Brexit

El que diumenge aprovarà que ve el Consell Europeu és la declaració política que acompanya l'acord entre el Regne Unit i la UE. És ací on Espanya pot exercir el veto, ja que la declaració política ha de ser aprovada per unanimitat dels estats membres.

Una altra cosa és l'acord de retirada, que és un tractat internacional, una llei fonamental que formarà part del dret primari de la UE i que ha d'aprovar el Consell d'Assumptes Generals de la Unió, que integren els ministres d'afers estrangers dels estats membres.

És a dir, l'acord de retirada en si no s'aprovarà en el Consell Europeu de diumenge. El que veuran els caps d'estat i de govern de la Unió és la declaració política que l'acompanya.

La declaració política no és jurídicament vinculant, però seria molt difícil entendre que s'aprovara l'acord de retirada sense aprovar-lo un dels estats membres de la UE. 

L'article en discussió: el 184

L'article 184, el penúltim d'un acord d'eixida de 185 articles i més de 500 pàgines, estableix: "La Unió i el Regne Unit posaran la major obstinació, de bona fe i respectant plenament els respectius ordenaments jurídics", per a resoldre qualsevol problema que puga sorgir en la seua relació futura, "a partir del final del període de transició".

La clau de la protesta d'Espanya està, precisament, en el que no diu l'article: que, en la relació futura del Regne Unit amb la UE, qualsevol decisió sobre Gibraltar ha de comptar amb l'aprovació d'Espanya.

Així, el Govern tem que, en un futur, qualsevol cas relacionat amb Gibraltar, inclòs l'estatus del Penyal, puga ser negociat per la UE sense precisar el vistiplau previ d'Espanya.

Les últimes hores de negociació

El govern espanyol ha recalcat que la seua exigència a la Unió Europea en l'acord del Brexit, que qualsevol decisió futura sobre Gibraltar haja de comptar amb el vistiplau d'Espanya, és "irrenunciable" i confia que puga arribar a un acord en el Consell Europeu del diumenge.

D’aquesta manera, l’executiu espanyol està convençut que no hi haurà declaració política sense que, abans de diumenge, se solucionen les seues discrepàncies amb l'articulat de l'acord de retirada.

Les parts en la negociació esgoten les hores per a tancar els darrers detalls de l'acord i la incertesa es manté fins a l'últim minut. La primera ministra britànica, Theresa May, s'ha desplaçat a Brussel·les per a reunir-se amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, i amb el president del Consell, Donald Tusk, en la vespra de la cimera extraordinària de la UE. 

Malgrat el veto espanyol a l'acord entre Londres i Brussel·les, Pedro Sánchez té "intenció" d'acudir a la reunió, segons ha confirmat el ministre de Foment, José Luis Ábalos.

També et pot interessar

stats