El cicló Idai deixa almenys 417 morts al pas per Moçambic

La xifra provisional puja a 612, si se sumen les víctimes mortals de Moçambic, Zimbàbue i Malawi.

La ciutat de Beira, a Moçambic, és la més afectada pel cicló
La ciutat de Beira, a Moçambic, és la més afectada pel cicló / Reuters

El cicló Idai va tocar terra el 14 de març a la part central de Moçambic i a l'endemà va irrompre al país veí, Zimbàbue, on arrasà centenars de pobles i causà danys sense precedents a la zona. "Encara veiem l'escala de devastació del cicló Idai, però és pitjor del que ens pensàvem. Tardarem temps a saber la gradació completa de les necessitats", ha dit la delegada del Comité Internacional de la Creu Roja (CICR), Diana Araújo, a Beira, l'epicentre de la catàstrofe. 

La magnitud del desastre continua sorprenent a mesura que avancen les tasques de rescat i desenes d'organitzacions humanitàries ajuden les víctimes. De moment, les xifres provisionals parlen almenys de 612 morts: 417 a Moçambic, 139 a Zimbàbue i 56 a Malawi, per les inundacions que ha causat Idai quan encara era només una tempesta. Es calcula que més de 55.600 cases han quedat arrasades totalment o parcialment. Segons dades del Programa Mundial d'Aliments, hi ha uns 2,8 milions de persones afectades. 

Per la seua part, l'Unicef ha alertat que hi ha un milió de xiquets afectats "i les xifres augmentaran molt més", segons la directora executiva, Henrietta Fore. La tragèdia, a més, ha deixat xiquets separats de la pròpia família, que encara no han aconseguit retrobar-se. 

Situació a Moçambic

La província de Sofala, al centre de Moçambic, ha sigut la més afectada pel pas d'Idai. La capital, Beira, una de les principals ciutats del país, amb més de mig milió d'habitants, ha quedat arrasada en un 90% i els voltants i moltes comunitats rurals continuen davall de l'aigua. 

A Buzi, al sud de Beira, la situació és pitjor: "He vorejat el districte pel riu i hi havia ciutats submergides davall de 8 metres d'aigua. L'aigua està començant a baixar i esperem que els residents de Buzi hagen pogut fugir nadant a zones segures", ha indicat Henrietta Fore. La població espera menjar, refugi i aigua potable. Repartir molts d'aquests béns està comportant problemes perquè les necessitats són molt altes i l'ajuda arriba amb comptagotes. 

"Ens estem preparant per a veure l'aparició de malalties que es transmeten per l'aigua, com la diarrea i el còlera", assenyalava divendres el portaveu de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Christian Lindmeier. 

Les inundacions han aplegat just quan arribava la temporada de collita a la regió. Per això s'han perdut desenes de milers d'hectàrees de béns bàsics, i això fa témer una crisi d'inseguretat alimentària molt greu. "Moçambic continuarà necessitant atenció internacional durant molt més de temps, i no parle de reconstrucció, sinó d'un període exclusiu d'assistència", ha afirmat l'activista i exprimera dama moçambiquesa i darrera dona de Nelson Mandela, Graça Machel.  

També et pot interessar

stats