La CIA descarta que la síndrome de l'Havana siga obra d'un país enemic

Un informe intern conclou que no hi ha proves per a acusar altres potències de l'estranya simptomatologia que han patit dos-cents treballadors de las ambaixades dels EUA des de 2016

El secretari d'estat dels EUA, Anthony Bliken
El secretari d'Estat dels EUA, Anthony Bliken / Andrew Harnik (Reuters)
20 de gener 2022 - 08:43

La CIA ha descartat que el conegut als Estats Units com síndrome de l'Havana siga el resultat d'una campanya dirigida per un país enemic de Washington. En una nova avaluació de l'estranya simptomatologia que ha afectat centenars de treballadors del personal diplomàtic estatunidenc, l'agència d'intel·ligència determina que no hi ha proves per a concloure que Rússia o una altra potència estrangera atacara els diplomàtics per a danyar el país o amb la finalitat de recopilar informació d'intel·ligència.

La informació l'ha fet pública la cadena NBC, a partir de les revelacions de sis persones que han tingut accés a l'informe, que és secret.

Fa una setmana, el secretari d'Estat dels EUA, Anthony Bliken, va assegurar que encara es desconeixia la causa d'aquesta suposada síndrome, després de detectar-se nous casos a París i Gènova.

Més de 200 diplomàtics nord-americans destinats en diferents països han patit l'anomenada síndrome de l'Havana, que provoca símptomes similars als de lesions cerebrals, marejos, maldecaps i falta de capacitat de concentració.

La causa d'aquests símptomes es desconeix, encara que alguns experts han assenyalat com a possibilitat l'ús d'energia de radiofreqüència.

A més de Cuba, on es van detectar els primers casos en 2016 i 2017, incidents similars s'han produït a la Xina, Àustria, Alemanya i fins i tot a Washington.

Trump va acusar l'any 2017 directament el govern de Cuba de ser responsable "d'atacs acústics" o "sònics", una denúncia que va emprar com a pretext per a frenar el desglaç de les relacions diplomàtiques amb l'illa.

No obstant això, un informe intern fet públic a principis de 2021 va revelar que Trump va acusar l'Havana sense proves. El nou president dels Estats Units, Joe Biden, ha evitat assenyalar públicament cap país de moment mentre el seu govern continua investigant l'origen dels incidents.

També et pot interessar

stats