El chavisme guanya a Veneçuela en unes eleccions qüestionades internacionalment

Ha aconseguit el 67,6% dels vots amb només un 31% de participació.

El candidat parlamentari Jorge Rodriguez, el president de l'Assemblea Constituent Diosdado Cabello i la vicepresidenta Delcy Rodriguez celebren els resultats
El candidat parlamentari Jorge Rodriguez, el president de l'Assemblea Constituent Diosdado Cabello i la vicepresidenta Delcy Rodriguez celebren els resultats / Fausto Torrealba (Reuters)

El chavisme ha guanyat les eleccions celebrades a Veneçuela aquest diumenge. El partit de Nicolás Maduro ho ha fet sense sorpreses, en uns comicis marcats per l’alta abstenció i per la crida al boicot que va fer l’oposició, que dona suport al líder Juan Guaidó.

Tot i la victòria del Gran Polo Patriótico (GPP), que ha aconseguit el 67,6% dels vots, que ha afermat el seu poder, el chavisme també ha perdut credibilitat tant davant la comunitat internacional com entre l’esquerra del país, amb la qual en un altre temps va formar aliança. De fet, el govern colombià ha explicat que no reconeixerà els resultats dels comicis, que considera “fraudulents” i promoguts per un “règim il·legítim”. És la mateixa opinió que s’espera que tinga tant la Unió Europea com els Estats Units.

D’altra banda, la coalició Alternativa Democràtica, que agrupa partits opositors que van acudir a les eleccions després que el Tribunal Suprem de Justícia els designara noves juntes directives ha aconseguit només el 17,95% dels vots.

Aquests resultats són provisionals fins que es recompte el 100% de les paperetes, no obstant això, ja es coneixen els guanyadors i també la participació, que enguany ha sigut històrica justament per baixa, amb només un 31%.

El triomf del partit chavista permet que aquest aconseguisca més control en els diferents òrgans. De fet, tindrà el poder del Parlament i controlarà 19 de les 23 governacions, manarà en 305 de les 335 alcaldies i tindrà 227 dels 251 diputats de les assemblees legislatives regionals. A més, quasi 9 de cada 10 regidors, que deliberen en els parlaments municipals, responen a les directrius del chavisme.

D’aquesta forma, Maduro ha assegurat que el seu càrrec queda “ratificat i ‘recontrarratificat’ per l’amor, el vot i la passió d’un poble”. Aquest, ha destacat en el canal estatal VTV que el resultat que ha obtingut el chavisme és una “gran victòria, sense cap dubte, de la democràcia” després d’“una bona jornada electoral”.

També et pot interessar

stats