El certificat covid serà obligatori per a viatges sense restriccions dins de la UE fins a juny del 2023

A mitjà termini es farà una revisió per a valorar si la situació pandèmica exigeix mantindre'l en vigor

Una persona mostra el seu certificat covid en un restaurant
Una persona mostra el seu certificat covid / Europa Press

El ple del Parlament Europeu ha avalat aquest dijous mantindre un any més l'ús del certificat covid de la Unió Europea, com a instrument per a garantir els viatges sense restriccions dels europeus dins de l'espai comunitari. En concret, estarà en vigor fins a juny de 2023, encara que condicionat a una revisió a mitjà termini per a valorar si la situació pandèmica exigeix mantindre'l en vigor.

La Comissió Europea va proposar aquesta pròrroga per a evitar que la validesa del document caducara aquest mes de juny, a les portes del període vacacional, després de constatar que la presència del coronavirus als països de la UE és alta. A més, els canvis permetran als estats membres emetre certificats basats en nous tipus de tests d'antígens.

El certificat permet al titular demostrar que compta amb la pauta completa de vacunació, necessària per a viatjar sense restriccions, que ha superat la malaltia recentment i té anticossos o que compta amb una prova diagnòstica que certifica que en el moment del viatge no planteja un risc. A més, permet evitar restriccions addicionals a la llibertat de moviment dels titulars d'un certificat, llevat que siguen absolutament necessàries. 

L'Eurocambra ha d’iniciar ara les negociacions amb els Vint-i-set per a acordar les condicions de la pròrroga, encara que s'espera un acord ràpid perquè no és un expedient problemàtic.

També et pot interessar

stats