El castell de Balmoral s'obrirà als turistes per primera vegada aquest estiu a canvi de 116 euros per persona

El fortí escocés era el racó favorit de la reina Isabel II i on va morir als 96 anys

Una imatge general del castell
Una imatge general del castell / Balmoral Castle

El castell escocés de Balmoral, el racó favorit de la reina Isabel II, on passava els estius i on va morir als 96 anys, obrirà al públic per primera vegada des de l'1 de juliol al 4 d'agost per 100 lliures (116 euros) per persona. El rei Carles III del Regne Unit ha decidit obrir les portes al públic abans que ell arribe al castell amb la reina Camil·la per a passar les seues vacances estivals, en un primer intent per acostar el seu patrimoni al poble britànic.

Seran molt pocs els afortunats a aconseguir entrades per a visitar les estades de la residència, situada a Aberdeenshire, un lloc remot del nord-est d'Escòcia, ja que tindran un aforament màxim de 40 persones per dia i costaran 100 lliures (116 euros) o 150 lliures (174 euros) si s'inclou el tradicional te amb brioixos anglesos, entrepans i pastes.

Segons el diari britànic Daily Mail, es tracta del primer pas del monarca en el seu intent per obrir al públic més residències de la família reial i s'estima que aquesta serà una prova pilot per a veure com l'històric edifici afronta l'afluència de visitants.

El palau, situat en les Terres Altes d'Escòcia va ser adquirit pel príncep Albert el 1852 per a la seua esposa, la reina Victòria, i es va convertir també en la residència favorita de la reina Isabel II, on passava la major part dels seus estius. Per primera vegada des que es va acabar de construir l'edifici el 1855, en les visites guiades —restringida a grups de deu persones— es podrà veure una selecció d'estances utilitzades en l'actualitat per la família reial. El rei també exhibirà algunes de les obres de la seua col·lecció privada d'aquarel·les al saló de balls, així com una col·lecció de roba usada per ell mateix, la reina Camil·la, la difunta reina Isabel II i fins i tot la reina Mare, Isabel.

Fins ara, l'accés públic al castell s'havia limitat únicament als jardins i al saló de ball, on es va col·locar el taüt d'Isabel II després de la seua mort a Balmoral el setembre del 2022. Segons la pàgina web del castell de Balmoral, el nou recorregut portarà els visitats "en un viatge històric a través de diverses de les belles sales del castell" on aprendran "sobre els orígens del castell i com ha sigut estimat per generacions de la família reial". "Viatja en el temps des de la compra del Balmoral per la reina Victòria i el príncep Albert fins hui dia, on podràs veure com les habitacions dins del castell són utilitzades pel rei i la reina i altres membres de la família reial", descriu el web.

Els turistes podran passejar pel saló, replet de relíquies centenàries, on Isabel II va ser fotografiada dies abans de morir, així com el corredor roig, on el rei Carles III es va reunir amb el primer ministre britànic, Rishi Sunak, durant la seua visita el mes de setembre passat.

També et pot interessar

stats