Cascada de dimissions al Pentàgon després que Trump destituí el secretari de Defensa

S’espera que el president reaparega aquest dimecres en públic en l’homenatge en la Tomba del Soldat Desconegut

La Casa Blanca aquest dimarts a Washington, els Estats Units
La Casa Blanca aquest dimarts a Washington, els Estats Units / Oliver Contreras / (Efe)

Després que el president dels Estats Units, Donald Trump, substituí Mark Esper com a secretari de Defensa, per Christopher Miller, diversos alts càrrecs del Pentàgon han presentat la dimissió, entre els quals està el sotssecretari de Defensa, James Anderson. Trump els ha reemplaçat per altres que li són lleials i alguns mitjans han avançat que el substitut d’Anderson serà el polèmic general retirat Anthony Tata, un assidu comentarista polític, que a l’estiu va renunciar a càrrecs d’importància dins el Pentàgon per uns missatges islamòfobs.

Juntament amb Anderson han renunciat també el principal funcionari d’Intel·ligència, Joseph Kernan, i la cap de personal d’Esper, Jen Stewart. El Pentàgon ha confirmat que Joseph Kernan serà substituït pel sotssecretari interí de Defensa per a operacions especials i conflictes de baixa intensitat, Ezra Cohen-Watnick; mentre que Stewart per Kash Patel, que formava part del Consell de Seguretat Nacional.

La destitució fulminant de diversos alts càrrecs del departament de defensa, substituïts per altres que donarien suport a Trump ha provocat la sensació d’alarma i caos entre funcionaris militars i civils del Pentàgon, que no han amagat la seua preocupació pel que el període de transició puga soscavar la seguretat nacional.

El Partit Demòcrata ha qualificat l’acomiadament d’Esper d’“imprudent” i “infantil”, i sospiten que la decisió de Trump va encaminada a omplir les institucions d’incondicionals per a impulsar accions judicials controvertides abans d’abandonar la Casa Blanca al gener. El president electe Joe Biden s’ha compromés a salvar la llei sanitària d’Obama, la coneguda com Obamacare, ha insistit que res no aturarà la transferència de poder i ha afirmat que l’actitud de Trump li sembla una vergonya.

D’altra banda, s’espera que el president Donald Trump i la primera dama reapareguen en públic aquest dimecres, i assistisquen al Cementeri Nacional d’Arlington per a commemorar el Dia dels Veterans en un homenatge en la Tomba del Soldat Desconegut. Si es compleixen les previsions serà la seua primera aparició pública des del cap de setmana quan el demòcrata Joe Biden anunciava que havia guanyat les eleccions. Des de llavors, només s’ha comunicat per les xarxes socials.

També et pot interessar

stats