La Casa Blanca obstrueix quatre testimonis clau en la investigació contra Trump

El president del Comité d'Intel·ligència del Congrés adverteix que el bloqueig podria ser "incriminatori" per al president dels EUA.

Núvols negres amenacen la Casa Blanca
Núvols negres amenacen la Casa Blanca / Joshua Roberts (Reuters)

Quatre funcionaris de la Casa Blanca han ignorat les citacions judicials per a comparéixer davant els comités de la Cambra Baixa que investiguen si el president estatunidenc Donald Trump va pressionar al govern d’Ucraïna perquè obtinguera informació sobre la família de l’exvicepresident Joe Biden, un potencial rival en les eleccions del 2020.

Aquesta investigació pot derivar en un juí polític o impeachment per a destituir Trump.

Els funcionaris són John Eisenberg, un destacat advocat del Consell de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, Michael Ellis; de l'oficina de Gestió i Pressupost de la Casa Blanca, Brian McCormack; i Robert Blair, un assessor del cap de gabinet de Trump, Mick Mulvaney. El testimoni del primer, Eisenberg, era molt esperat perquè diversos testimonis el situen com la persona que va manifestar inquietud sobre la crida telefònica que Trump va mantindre al juliol amb el president d'Ucraïna.

"El president ha donat ordes al senyor Eisenberg de no aparéixer en l'audiència" de la Cambra Baixa, ha confirmat l'advocat del funcionari, William Burck, en un comunicat citat pel diari The Washington Post.

En declaracions a la premsa el president del Comité d'Intel·ligència de la Cambra Baixa, el demòcrata Adam Schiff, ha qualificat els testimonis de "significatius" i ha advertit que "l'obstrucció de la Casa Blanca" podria ser "incriminatòria per al president".

Aparentment alié a aquestes advertències, Trump ha continuat vessant crítiques en Twitter contra la investigació i l'informant anònim que va revelar les pressions a Ucraïna al setembre. Aquest informant ha accedit a cooperar en la investigació enviant respostes per escrit a les preguntes dels comités.  "L'informant va donar informació falsa (...). Ha de ser convocat a atestar. No són acceptables les respostes per escrit!", ha publicat Trump en un tuit.

Primeres transcripcions

D'altra banda, la Cambra Baixa ha publicat les primeres transcripcions de les audiències que va mantindre a porta tancada a l'octubre: la de Marie Yovanovitch, que fins al maig passat va ser l'ambaixadora dels EUA a Ucraïna; i la de Michael McKinley, un diplomàtic de carrera que va renunciar al seu càrrec fa tres setmanes.

En els seus testimonis els dos comparteixen la preocupació perquè la política exterior estatunidenca haja caigut a les mans de funcionaris decidits a usar-la per a millorar les opcions polítiques de Trump, com el seu advocat Rudy Giuliani.

També et pot interessar

stats