La Casa Blanca evidencia les pressions de Trump a Ucraïna per a investigar Biden

Zelenski nega els fets, mentre que el Partit Demòcrata obrirà una investigació al president estatunidenc per “trair” la seguretat nacional.

L’exvicepresident Joe Biden, en una imatge d’arxiu

La Casa Blanca ha publicat la transcripció de la conversa telefònica entre el president dels Estats Units, Donald Trump, i l'homòleg ucraïnés, Volodímir Zelenski, la qual evidencia que el nord-americà va demanar diverses vegades a Kíev que investigara l’exvicepresident Joe Biden.

Les filtracions dels últims dies sobre la telefonada han motivat que la presidenta de la Cambra Baixa del Congrés, la demòcrata Nancy Pelosi, anunciara aquest dimarts que el seu partit obrirà una investigació contra Trump per “trair” la seguretat nacional.

El president d'Ucraïna s'ha afanyat a negar els fets. "Tenim un país independent i un fiscal general independent. No puc pressionar ningú", ha dit als periodistes, preguntat sobre la conversa telefònica que va mantindre amb Trump el passat 25 de juliol. El terratrémol polític s’ha traduït en el començament del procés de destitució del mandatari estatunidenc. 

Segons una filtració, durant una trucada per a felicitar Zelenski amb motiu de la seua investidura com a president d'Ucraïna, Trump li va demanar fins a huit vegades que investigara l’exvicepresident Joe Biden, quasi segur rival en les presidencials de 2020, i el seu fill Hunter Biden, per suposats actes de corrupció a Ucraïna.

A més, Trump hauria bloquejat prop de 400 milions de dòlars en ajuda militar per a Ucraïna amb la condició de coaccionar el govern perquè obrira la investigació, uns fons que finalment es van transferir el passat 11 de setembre. El cap de la Casa Blanca, per la seua banda, ha qualificat de “caça de bruixes” les perquisicions del Partit Demòcrata.

Trump diu que no va exercir “cap pressió en absolut”

El president dels EUA, després de fer-se pública la transcripció de les converses telefòniques amb l'homòleg ucraïnés, ha insistit que no va exercir “cap pressió en absolut” sobre Zelenski perquè investigara Biden.

“No va haver-hi cap pressió en absolut [...]. Aquesta és la major caça de bruixes en la història dels Estats Units, una cosa vergonyosa”, ha manifestat Trump durant una reunió sobre Veneçuela amb líders llatinoamericans.

També et pot interessar

stats