Els carrers de Minneapolis es blinden contra la brutalitat policial per la mort de George Floyd

Trump anuncia que qualificarà el moviment antifeixista Antifa com a organització terrorista, una decisió criticada per la Unió Estatunidenca de Llibertats Civils.

Sisé dia de protestes a Minneapolis

Als carrers de Minneapolis continuen les revoltes una setmana després que l’agent de policia Derek Chauvin asfixiara amb el genoll George Floyd, el ciutadà afroamericà que poc abans de morir repetia incansablement: “No puc respirar”, frase que s’ha convertit en el crit de protesta contra el racisme policial. Les principals ciutats del país han reforçat la seguretat i han decretat el toc de queda, mesures que no han impedit que hi haguera manifestacions multitudinàries en tot el país.

Ja són sis dies de protestes i saquejos als Estats Units. Alguns analistes, com ara l’historiador nord-americà Douglas Brinkley, han qualificat els disturbis com “els pitjors des de l’assassinat de Martin Luther King”. Més de quaranta ciutats han decretat el toc de queda i una quinzena d’estats han desplegat la Guàrdia Nacional, la força militar de reserva que els Estats Units usen per a situacions d’emergència.

A Minneapolis, les forces de seguretat han arrestat aquest diumenge vora 150 manifestants que van desafiar el toc de queda la primera nit sense violència des que va començar la revolta racial. Però a pesar del to pacífic de la concentració de la vesprada, la jornada ha estat marcada per l’intent del conductor d’un camió cisterna d’envestir la multitud que tallava una de les autovies d’accés a la ciutat, sense que hi haja hagut víctimes.

Trump qualificarà l’Antifa com a grup terrorista

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha anunciat que qualificarà el moviment antifeixista Antifa com a organització terrorista, després d’acusar l’organització d’estar darrere dels disturbis racials que se succeeixen a tot el país. “Els Estats Units d’Amèrica qualificarà ANTIFA com una organització terrorista”, ha publicat en Twitter quan milers de persones es preparaven per a protestar contra l’assassinat de George Floyd. Paral·lelament, el fiscal general, William Barr, ha emés una declaració en què assegura que el Departament de Justícia identificarà “grups radicals i agitadors externs” que aprofiten per a “seguir la seua pròpia agenda”.

El moviment antifeixista estatunidenc, conegut com Antifa, és un xicotet però sorollós moviment que, després de l’arribada de Trump a la Casa Blanca, s’ha fet cada vegada més actiu contra les manifestacions dels grups ultranacionalistes blancs. En un tuit de resposta, la representant demòcrata Alexandria Ocasio-Cortez, molt crítica amb Trump, ha preguntat per què l’agència d’investigació no tracta els supremacistes blancs com a grups de terrorisme intern “tot i la violència clara i selectiva en què participen”. “El terrorisme és una etiqueta inherentment política, de la qual fàcilment s’abusa i està mal utilitzada”, ha contestat, per la seua part, la Unió Estatunidenca de Llibertats Civils.

Les manifestacions s’estenen a Europa

Les manifestacions pel racisme i la violència policial als Estats Units s’han estés aquest cap de setmana a algunes ciutats europees. Al barri multiètnic de Neukölln de Berlín, al voltant d’un miler de persones han exigit justícia per a George Floyd. Igual que dissabte, la manifestació ha sigut convocada de manera espontània a través de les xarxes socials. A Londres i Copenhaguen, també s’han aplegat aquest diumenge milers de persones per a corejar lemes com “Black Lives Matter” (“Les vides negres importen”), una frase que es repeteix des de fa anys per a denunciar la violència policial contra la comunitat afroamericana, i “Digueu el seu nom: George Floyd”.

També et pot interessar

stats