La caravana de refugiats de Centreamèrica arriba a la frontera amb els Estats Units

Un grup de 400 persones emigrants d'Hondures, Guatemala i el Salvador, que fugen de la violència dels seus països, volen demanar asil als Estats Units.

Un home s'enfila per la tanca fronterera entre Mèxic i Estats Units
Un home s'enfila per la tanca fronterera entre Mèxic i Estats Units / Reuters

Al voltant de 400 persones que integren l'anomenat Viacrucis Migrant han arribat aquest diumenge al lloc fronterer de San Ysidro, a Tijuana (Mèxic). Ara esperen iniciar els tràmits per a demanar asil humanitari als Estats Units, amb l'argument que pateixen violència als seus països d'origen. La travessia va començar el passat 25 de març a Chiapas (Mèxic), amb 1.500 persones, la majoria d'elles d'Hondures, el Salvador i Guatemala.

Aquesta nova caravana de migració col·lectiva ha provocat la ira del president dels Estats Units, Donald Trump, qui els ha advertit que, si intenten travessar la frontera a la cerca d'asil polític, seran detinguts. Trump ha ordenat el desplegament de la Guàrdia Nacional a la frontera.

Aquestes persones emigrants s'enfronten a una situació d'incertesa jurídica. Segons han assenyalat els seus representats legals als Estats Units, experts en aquests casos, es podria admetre l'entrada a algunes persones, però d'altres podrien ser separades de les seues famílies als llocs fronterers de control, ja que tots no hi podran ser acceptats.  Mentrestant, els menors d'edat que argumenten que viatgen sols haurien de sol·licitar asil. Ara bé, no tindrien permís legal per a entrar al país i haurien de viure en un limbe legal similar als dels anomenats dreamers, que entraren als Estats Units quan eren xiquets.  

Edwin, jove hondureny de 16 anys, que va eixir del seu país al gener  amb sa mare i altres dos germans, ha recordat que van ser amenaçats: "Ens volien matar o robar, però per fi hem arribat fins ací, i no podem desistir".

Aquest diumenge centenars d'emigrants s'han manifestat a Tijuana, amb el suport de simpatitzants a un i l'altre costat de la frontera amb els Estats Units. Altres dos contingents s'han concentrat a l'àrea de Playas de Tijuana, on la tanca fronterera s'endinsa a les aigües del Pacífic. Entre els missatges i càntics de suport i de protesta, s'ha pogut sentit: "No som criminals, som treballadors internacionals. Per què ens maten? Per què ens assassinen? Alto a Donald Trump i a la seua política assassina".  

També et pot interessar

stats