La caravana migrant fa aflorar sentiments xenòfobs a Tijuana

Una marxa s'ha dirigit cap a l'alberg on s'allotja la majoria de migrants i la policia ha hagut d'intervindre per a frenar els manifestants.

Protestes dels ciutadans de Tijuana per l'arribada de la caravana de migrants
Protestes dels ciutadans de Tijuana per l'arribada de la caravana de migrants / Afptv

L'arribada de la primera caravana de migrants a la frontera entre Mèxic i els Estats Units ha fet aflorar els sentiments xenòfobs entre una part de la població de Tijuana. A la ciutat fronterera s'han concentrat unes 3.000 persones migrants i això ha provocat brots de tensió amb la població local. L'últim ha sigut una manifestació convocada contra la caravana a través de les xarxes socials pel Moviment Ciutadà contra el Caos de la Caravana Migrant.

Les crides dels manifestants a la llei i l'orde no han pogut amagar el rerefons xenòfob de la protesta. Alguns dels manifestants han mostrat obertament el seu rebuig cap als nouvinguts amb consignes com “Migrants sí, invasors no!”, “Primer els nostres pobres!”, i “Salvem Tijuana de més caravanes!”. Alguns manifestants han assenyalat que “els migrants van entrar violant la sobirania mexicana i humiliant-nos. No permetrem que ells es queden i entren com vulguen a Mèxic i Tijuana; per una millor Tijuana, no hem de permetre que vinguen delinqüents implicats”.

El moment de més tensió s'ha produït quan la marxa s'ha dirigit cap a l'alberg on s'allotgen la majoria de migrants i la policia hi ha hagut d'intervindre per a frenar els manifestants, que volien obrir-se pas de forma violenta. Una actitud que contrasta amb la comprensió que mostren alguns dels migrants centreamericans. La majoria espera en un centre esportiu el moment de sol·licitar asil.

A més dels membres d'aquesta primera caravana, almenys altres dos grups de migrants centreamericans, principalment hondurenys i salvadorencs, estan en trànsit per Mèxic amb direcció a la frontera amb el Estats Units. S'espera que, entre aquest dilluns i demà, arriben a Tijuana fins completar un grup d'unes 5.000 persones. 

La caravana migrant podria ser acceptada al Canadà

L'arquebisbe del Canadà, Leonardo Marín Saavedra, ha plantejat a la caravana migrant a la ciutat de Tijuana que els puguen acceptar allí si es donen les condicions que exigeix el govern canadenc.

El sacerdot catòlic, d'origen colombià, ha dit que, perquè els viatjants arriben al Canadà, es podria crear un pont aeri Mèxic-Canadà, un trasllat amb vaixell fins a Vancouver o demanar permís als Estats Units per a passar via terrestre en autobusos.

Trump diu que no acceptarà "aquesta invasió"

El president dels Estats Units, Donald Trump, també ha fet referència a aquesta situació en les xarxes socials: “L'alcalde de Tijuana, Mèxic, acaba de dir que 'la ciutat amb prou faenes està preparada per a manejar aquesta quantitat de migrants i que el retard podria arribar a sis mesos'. Igualment, els EUA estan poc preparats per a aquesta invasió i no l'acceptarà”. 

També et pot interessar